Monday, 13 June 2011

Mash Potato Recipe


Fisrt time tulis entry pasal masakan .. yelaa student kan .. lagi2 tinggal kat hostel .. susah nak masak .. cei alasan .. hehe .. hari ni saya nak kongsi masakan yang saya suka sangat buat .. ringkas dan sedap .. boleh makan xkira time .. saya main bedal je .. lagi satu my busyuk sangat suke kalau saya masak ni .. hehe

mash potato+hotdog with cheese+scrambled egg

Mash Potato

3 ketul kentang
Susu segar
Mentega
Bawang putih
Lada hitam
Garam 

Cara membuatnya :-

Mula2 rebus kentang bersama dengan bawang putih dan sedikit garam .. rebus sehingga lembut dan senang untuk dilenyek .. bila dah yakin lembut bolehla angkat dan tos .. lepas tu bolehlah panaskan mentega dan susu segar diatas api yang kecil .. kuantiti sesedap rasa ye .. mentega jangan terlalu banyak .. susu ok kalau nak letak banyak .. lepastu bolehlah tuang diatas kentang yang telah dilenyek tadi .. masukkan sedikit serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati ..lepastu rasa la .. lau xcukup garam leh tambah sesedap rasa korang ..

senang je kan nak buat mash potato ni .. lain kali nak makan xyah g kfc dah .. buat je sendiri .. saya lagi suka makan dengan hotdog n scrambled egg .. lau ikut cara saya la .. scrambled egg tu saya masak saya suka letakkan sedikit susu segar dalam telur .. rasa die lagi sedap .. 

p/s: bolehla cuba ye .. walau dalam gambar nampak macam xmenyelerakan .. tapi siyes sedap .. xcaya kena laa cuba .. :))


5 comments:

dyah16 ! said...

cam nak try je nanti. hehe.

:)

nor ain said...

boleyh try neyh mok teh...hehehehe

Nana Hussin said...

ain : try laa .. konfem sedap .. hehe

dyah : try laa .. senang jee nak buat .. :))

HaNa Hani said...

aahhh....mash potato hana haritu terlebeh gile gile gile butter...
muak gile makan..last2 hana buang jee
^_^

Nana Hussin said...

hehe .. xpe2 .. first time try kan .. nanti lain kali dah boleh agak dah .. butter letak sket je lau susu xpe nak letak bnyak ..