Sunday, 31 July 2011

Selamat menyambat Ramadhan Al-Mubarak


Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak semua .. semoga amalan kita semua akan bertambah baik tahun ni .. dan semoga kita semua dirahmati Allah ..


Ape yang saya tahu .. kalau nak berubah ni lah masanya .. perbanyakkan ibadat .. sebab dalam banyak2 bulan Islam .. bulan ni la Allah melipat gandakan pahala amalan kita .. dan jika orang tu xberubah jugak di bulan yang mulia ni .. maknanya orang tu xkan berubah ..


Semoga Allah memberikan hidayahnya kepada ku sempena bulan yang mulia ini .. supaya ku menjadi lebih baik .. menjadi wanita yang sejati .. wanita solehah .. amin yarabbalalamin ..

Friday, 29 July 2011

Twitter si burung biru ..



baru je lepas letak twitter widget kat blog .. ekceli baru gak buat account twitter .. tapi xbagi tau sape2 .. even mr.bofpren pun i xbagitau u .. tapi lepas ni konpem dia tau  .. hehe .. bukan ape la kan .. i xnak gembar gemburkan sebab i malu diketawakan orang n dikata ketingalan zaman ataupun jakun .. ya2 sebab i baru nak berjinak2 dengan burung biru ni .. buat masa ni i hanya follow retis je .. tapi kan .. ade ke orang nak follow i ni .. i kan bukan retis .. sebab bf i kata twitter ni untuk retis .. orang yang glamorous gitu jer .. ahhhh pedulik ah .. xde orang follow i syok sniri .. hahaha .. 


sila2 .. follow me .. hik2 ..



p/s : tibe-tibe gedik ber i plak .. :))






Wednesday, 20 July 2011

Rindula kat si ensem ni ..

heee .. meh sini saya nak perkenalkan kat si ensem boy ni .. nama dia Adam Qayyum .. cita2 menjadi seorang pemain bola sepak yang disegani seperti Khairul Fahmi .. hehe ..












haaaa .. cane ?? ade gaya x ?? haha .. waaaa rindu la kat adam ni .. lama xbalik kampung .. last pun hari buruh aritu .. adam ni anak sedara saya .. anak akak saya .. bukan akak saya si pajura tau .. ni anak akak saya yang kat kampung .. hehe ..


peminat cilik khairul fahmi nih .. hehe.. 

Monday, 18 July 2011

Red Velvet ..


|
|
|
\/


--> LAGI <--


|
|
|
\/
DAN LAGI ..










-------------------> yeaaaahhhhhh <-------------------


kenapakah entry ini hanya mengandungi gambar red velvet cake sahaja .. ni adalah kerana saya TERINGIN SANGAT laaaaaa nak makan .. uiihhhhh kenapakah kamu sangat cantik dan sedap wahai red velvet .. oh2 .. sedapnyeemm .. sambil menelan liur ..


p/s : gambar ihsan dari google ..



Saturday, 16 July 2011

Rumah Impian ..

Ini adalah impian semata .. xsalah kan untuk berangan .. mana tau tercapai nanti .. hehe .. semua orang pun mesti ade rumah impian masing2 kan .. yelaa semua orang nak tinggal kat rumah yang selesa, cantik, mendamaikan dan macam2 lagi kan .. pastu angan2 nak tinggal kat rumah tu dengan orang yang tersayang dan baby yang comel .. kan kan kan ??? hehehe .. ke saya je yang psycho macam ni .. xkan ..  haha .. 


Okeyyy .. rumah saya xsemestinya rumah bangalow yang besau .. rumah yang kecik pun xpe .. asal selesa untuk family saya nanti .. yang penting ada laman .. yelaa nanti anak2 saya yang comel nak main kejar2 kan .. hehe .. xde laman yang luas pun xpelaa asalkan ade taman .. boleh la santai bersama keluarga dihujung minggu kan .. 

agak melampau la lau saya kata nak rumah kat tepi pantai kan .. tapi lau saya kaya saya nak buat satu rumah kat tepi pantai .. untuk holiday jee .. haaa cam dalam muvie tu .. hak2 ..
hmm .. cantik .. pastu bela ikan .. petang2 bagi ikan makan .. wah ! romantisnya .. hahaha .. 

tapi saya lgi suka yang macam ni .. boleh bersantai santai .. tido petang ke kan .. hehe ..

lau dalam rumah pulak .. saya xkisah pun perhiasan tu mahal ke x .. janji cantik mata memandang .. yelaa rumah kalau sempit tapi pandai susun atur barang nampak cam luas dan menarik jugak kan ..okey ruang dalam rumah plak saya nak macam ni .. 

ruang tamu .. untuk para tamu shaja .. ngehehe ..
ni ruang bersama family .. 
bilik tidur utama .. 
oh !! agak seram bila malam hari .. ni bilik anak lelaki boleh la .. 
untuk baby girl ..
ni untuk boy .. tapi buang bear tu dulu .. hehe .. 
cantiknya toilet ..

dan yang paling perting sekali dapur .. yelaa orang tua2 cakap .. lau nak laki tu lekat kat rumah kena tambat hati laki dengan masakan .. sebab tu dapur kena la elok .. susun atur pun kna teliti dan selesa .. yang penting senang tu diguna nanti .. 

simple je kan .. suka yang ni ..
ruang untuk santap .. 
lebih kurang camni laa .. kan senang keje .. :))

tu jelaa kot .. haa bertuahkan sape bakal suami saya .. dapat calon isteri yang xdemand macam saya ni .. hehe .. haa incik bakal suami sila la kumpul duit dari sekarang ye .. hahaha .. 


Thursday, 14 July 2011

Video Seram ..

Assalamualaikum ..

Cerita ini adalah betul2 terjadi .. bukan rekaan semata2 .. video ni my bb yang jumpa n download .. seram wey .. kena rasuk masa tengah cakap phone dengan seorang ulama ..


Cite dia macam ni .. sorang perempuan ni call satu program television untuk cakap dengan sorang ustaz pasal kisah dia yang selalu kena kacau .. tengah elok dia duk luah perasaan tiba2 terus dengar macam ada satu suara garau kat belakangk .. lepas tu perempuan tu terus cakap merapu .. seram betul .. sampai pengacara program tu pun terkedu .. okey xnak cakap banyak korang tengok la sendiri k .. haha .. malam2 camni saya buat entry pasal ni plak kan .. saje je ..bagi terasa keseraman tu .. :))

video

Wednesday, 13 July 2011

Kitab Cinta ..


Assalamualaikum ..

Hye .. mungkin agak lambat tapi xpe nak cakap jugak .. hehe .. saya baru je abis tengok cite kitab cinta .. waaaaaa best betul laa .. saya tengok kat tv al-hijrah online n youtube .. sebab kat tv al-hijrah xlengkap .. dan oleh kerana xpwas tengok on9 so saya sekarang tengah gigih mendownload cite ni .. ahahaha .. suke2 .. akak saya si pazura yang berlakon .. hero nya pun handsome banget .. bagus deh .. haha

Sinopsis Kitab Cinta 

Sebuah drama yang diinspirasi dari Kisah Nabi Yusuf. Di mana lokasi akan dilakukan di Malaysia dan Acheh, Indonesia. Seorang gadis bernama Mustika seorang pelajar di Universiti Islam Malaysia yang cantik dan sosial. Dia sememangnya tidak berminat belajar disitu apatah lagi terpaksa untuk memakai tudung. Dia sering ditegur kerana pemakaiannya yang melanggar etika University.

Satu hari Mustika telah di pilih oleh pihak Universiti untuk dihantar membuat tesis semesta akhir mengenai pembagunan manusia di Acheh dan menetap di kampung Cot, Meulaboh Acheh selama 3 bulan. Di kampung itu tinggalnya seorang jejaka tampan bernama Wali Hanafi bersama ayahnya, yang bertugas sebagai ustaz di sebuah pesantrean. Berbagai peristiwa yang menarik berlaku sepanjang berada disana yang membuatkan secara tidak langsung Mustika mula berubah dan tanpa disedari dia juga mula menyukai Wali.

 
wali dan mustika .. 

Cite ni pun dari adaptasi novel gak sebenarnya .. banyak betul cite adaptasi novel sekarang ni kan .. kitab cinta ni dilakonkan oleh pelakon dari indonesia Hardy Hartono yang ganteng dan kakak saya Fazura yang cantik .. ehehehe .. lets enjoy mucho2 pictha lagi yeh .. graciass ..








Pada sesape yang suka gak cite ni lau rasa nak wat koleksi leh la download .. tapi versi yang xberapa cantik la ..


Download Link



Enjoy the movie !!

p/s : kredit to Bro Kaze for the link ..

Sunday, 10 July 2011

Puding gula hangus a.k.a caramel pudding ..


Assalamualaikum .. 

Insomnia datang lagi .. ahahaha .. xde ni haa .. nak cite .. disebabkan keboringan sebab xleh tido .. pukul 4 pagi semalam saya pun berperang didapur buat puding gula hangus a.k.a caramel pudding .. saya tersangat lah suka makan puding ni .. nak buat nye xde la susah pun .. bahan2 pun xsusah nak cari .. benda yang dah ada kat rumah ..

amacam .. terliur x .. hehe ..

Bahan-bahan :-

(caramel)
3 tsp gula pasir
1/4 cawan air panas

(puding)
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu esen vanilla
2 sudu tepung custard/jagung
2 sudu susu pekat/gula

Cara membuatnya :-

Untuk membuat caramel .. panaskan gula diatas api yang sederhana sehingga menjadi warna coklat dan mendidih .. tutup api kemudian masukkan air panas dan kacau sehingga sebati .. selepas itu bolehlah masukkan caramel tadi ke dalam loyang ..

Untuk membuat puding pula .. pukul telur bersama esen vanilla .. setelah agak kembang masukkan tepung custard dan susu pekat .. apabila semua sudah sebati masukkan susu cair dan pukul sehingga kembang .. selepas itu masukkan adunan kedalam loyang yang telah diletak caramel tadi .. kukus selama 15-20 minit ..

Bila puding dah masak sejukkan didalam peti sejuk .. saya buat tadi xambik masa yang lama pun .. lepas 2 ke 3 jam saya dah keluarkan dan telengkupkan (betul ke ayat tu) keatas mangkuk yang comel supaya caramel tu berada diatas .. dah siap n bolehlah dimakan .. yeayyy .. hehe ..

p/s: hidangan untuk 4 orang ..

Thursday, 7 July 2011

Koktail Buah Buahan ..

Assalamualaikum ..

Selamat petang .. hmm .. hari saya try buat koktail .. first time ni .. hehe .. alah senang je pun .. koktail best makan time2 panas .. pergh sejuk je rasa anak tekak .. saya buat tgh ari tadi .. sejukkan dalam peti ais jap pastu dah boleh makan ..

gambar sekadar hiasan .. hehe

Bahan-bahan :-

1 tin mix fruit koktail
1 tin susu cair
1 biji apple merah
1 biji apple hijau
1 paket Jelly sumi

Cara menyediakan :-

Kupas kulit apple merah dan hijau lepas tu potong kiub .. asingkan mix fruit dengan airnya .. campukan dengan mix fruit dalam mangkuk besar .. lepastu letak la banyak mana sumi jelly yang korang suka .. gaulkan rata pastu masukkan susu cair .. lepastu masukkan sedikit demi sedikit air mix fruit tu .. pastu rasa .. bukan ape xnak manis sangat kan .. dah cukup rasa bolehlah sejukkan dalam peti ais kejap .. then siap .. 


korang boleh letak ape2 buah kesukaan korang .. saya cuma letak ape yang ade kat dalam peti ais je .. hehe .. koktail ni desert yang senang n cepat untuk dibuat .. haa lau ade tetamu yang tibe2 datang tu .. boleh je buat koktail ni kejap .. xyah letak dalam peti ais pun xpe .. just letak ais kat dalam .. saya xberapa suka sebab ais akan cair ..



Wednesday, 6 July 2011

Ayam Penyet ..


Assalamualaikum .. hye .. 

Ni nak cite sket .. tadi sya g jalan2 kat IOI Mall .. carik nfon baru .. memandangkan nfon buruk dah rosak .. saya xbeli pun nfon yang saya kabo kat entry ni pun .. saya beli nfon cap ayam je .. yang murahan .. almaklumlah .. ongkosnya ketiadaan dongk .. uh .. sob3 .. xde ke dato atau anak dato xpun tan sri yg nak tlg sponsorkan .. hehe ..

Ok2 .. fine .. brenti membebel .. saya bukan nak ckp pasal nfon pun .. tapi nak cakap tadi lepas jalan2 saya n kakak ipar, mak n adik saya singgah makan kat Ayam Penyet yang kat luar IOI Mall tu .. saya, mak, n adik order ayam penyet n kak ipar saya order bakso .. minuman lak saya order sirap bandung cincau .. wahh best2 .. 

ni lah rupa ayam penyet nye .. 


motip sebenar saya adalah .. jeng jeng jeng .. hmmm .. xsedap pun makan ayam penyet kat sini .. oppss .. harap taukey kedai ni xbaca n saman saya nanti .. tapi siyes la cakap .. sambal die xsedap .. tengok rupe macam sedap kan .. so korang lain kali jangan tertipu ngan pompuan cantik .. eh .. tibe2 lak .. haha .. kami semua makan dengan lajunya sebab adrian anak sedara saya nangis sebab terliur tengok kami semua makan .. kesian die .. hmm .. xyah la ian .. xsedap pun .. makan nestum lagi sedap .. hehe ..


okey korang nak tau nape saya cakap xsedap .. haa .. sebab minggu lepas saya baru je lepas makan ayam penyet kat Wong Solo kat Bangi .. saya pegi ngan girlfren saya sasha n wanie ..girlfren reunion la ni .. hehe ..

usah risau sebab dijamin halalan thayyiban .. :))


saya ngan sasha order set ayam penyet n wanie order set ayam bakar .. salah satu menu yang paling top kat wong solo .. harga murah je .. Rm 10.90 sen je .. lau xsilap saya la .. lu[pe lak .. minum plak saya order sirap laici .. tapi yang datang air sirap je .. terus rasa cam makan kat kenduri .. nasib baik sirap die sodap sampai si wanie pun galak pi order sirap jugak ..

ayam penyet wong solo ..
ayam bakar Wong Solo ..



Okey sumpah sedap ayam penyet kat wong solo ni .. saya ngan sasha makan sambil menitiskan air mata tau .. sebab pedas gile .. tapi kami makan sampai licin .. memang lagi pedas lagi sedap .. pergh .. memang best ..  patutla dalam set tu ade satu mineral yang botol kecik .. sebab memang sambal die pedas gle kot .. yang si wanie punya ayam bakar pun sedap gak .. die kata la .. sebab die cakap sebelum datang die dah search google ape yang sedap kat wong solo nih .. sebab tu die order ayam bakar ..

oh .. lupa nak cak cakap .. selain tu kami jugak order side order sambal udang petai .. sedap gak tapi xsepedas saambal penyet die tu .. yang tu memang berapi .. nasib baik xkeluar api ikut telinga .. n yang paling menarik perhatian kami ialah minuman kat sini haa .. ada satu jus tu nama die jus poligami .. tapi sorang pun xnak try sebab takut nanti kena madu .. muahahaha ..

itu dia .. udang petai .. sedap xpedas sangat ..

jus poligami dol .. adeke patut .. hehe

masa nak bayar tu kami sempat gak tanya nga cashier nape nama jus tu poligami .. die kata sebab campuran 4 jenis buah .. oh tidak .. madu 4 .. hmmm .. kami makan dengan syioknye sampai xsedar kami je yang tinggal .. orang dah nak tutup kedai laa .. xgreti2 nak balik .. haha .. bukan ape sebab syiok duduk bersila ni haa .. sambil borak2 minum air kosong sebab sirap dah abis masa makan nasik ayam penyet yang pedas xterkata .. 


so ape tunggu lagi uols .. memang berbaloi baloi n xnyesal punya .. cei rasa cam pengacara jalan2 carik makan lak .. keh keh ..


Monday, 4 July 2011

Cantik tapi plastik ..


Assalamualaikum ..

Hye .. hari ni saya nak cakap pasal cantik .. semua orang nak cantik .. wa lau dah cantik nak lagi cantik .. memang manusia xpenah pwas .. macam retis la kan .. sekarang ni susah nak tau .. die tu natural beauty ke x ..

Those with plastic surgery ni memang xkan pwas .. selagi boleh nak je ubah .. hmm .. xfaham betul laa .. lau kat M'sia ni jarang la kan .. tapi bukan xde .. tibe2 hidung dari jambu nampak mancung jee .. walaupun cover nak kata teknik solekan tapi xkan la kan .. kite ni xde la bodoh piang sangat kan ..

saya amik contoh Megan fox la .. bagi saya die ni memang cantik .. muka lawa body lawa .. tapi kesian .. sebab dah obsess dengan kecantikan dah jadi xcantik .. 

nampak x perbezaan .. langsung jadi xcantik ..
die ni memang dah cantik pun ..
sorang lagi yang boleh dikatakan obsess dengan kecantikan Kim Kardashian .. lepas satu , satu die ubah .. makin orang puji cantik makin la nak nampak bertambah cantik .. pelik betul kan ..





sungguh xori diorang ni .. semua part nak ubah .. tapi selain artis Hollywood artis korea pun memang terkenal dengan plastic surgery ni .. benda ni macam perkara biase je kat sana .. patut la kan retis2 korea ni semua nya kiut miut je .. yelaa dah ubah sana sini ..


minat kot ngan kim ah jong ni ..
xnampak cam die langsung kan ..
gu jun pyo ..
comel je kan dari kecik ..