Friday, 10 July 2015

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum..

Semalam masak sambal tumis ikan bilis petai untuk berbuka.. first time masak ni.. sedap la pulak.. hehe.. puji diri sendiri.. tapi betul la.. ayah nia makan sampai bertambah.. dia xmakan petai dia amik sambal bilis je makan dengan kuah gulai daging.. katanya sambal sedap.. tu yang makan bertambah..



Mesti korang ingat aku gila petai kan.. asyik masak petai je.. haha.. sebenarnya xde la gila sangat pun.. tapi makan lah.. petai ni atok ania yang bawakkan masa datang kl hari tu.. otw dari kb ke kl tu kan ramai yang jual petai tepi jalan.. dia singgah belikan.. aku dah ada ni makan la.. nak harap aku beli sendiri tu xpenah kot.. haha.. tapi sebab aku dah pandai masak petai ni nanti boleh beli sendiri.. heheh

Aku dulu xmakan petai, start makan masa sekolah menengah masa kat rumah mak sedara.. sepupu ajarkan makan petai dengan budu.. tapi start makan gigit sikit2 jelaa.. kan rasa dia pahit.. hehe.. aku xmakan sebab kat rumah xbiasakan makan ni.. mak aku xmakan petai.. mana lah kitorang anak2 ni nak makan.. mak aku suka makan buah kerdas tu.. tapi tu pun aku xpenah makan.. xpenah try.. huhu..

Tapi sekarang aku paling suka nasi lemak sambal ikan bilis petai.. start aku makan masa kerja kat megan avenue ni lah.. dulu 3 years back ada makcik jual nasi lemak pagi2 depan bank of china tu.. sedappp nasi lemak dia.. memang beratur la orang pagi2.. lau lambat sikit memang xmendapat la.. dalam 9 lebih tu dah abes dah.. lau ada pun kuih muih jelaa.. selain nasi lemak mee goreng bihun goreng dia pun sedap.. aku selalu beli nasi lemak sambal bilis petai dia la.. sambal dia sedap sangat.. kaler dia pun lain merah cantik macam terang sikit.. xtau nak describe macam mana.. haha.. aku selalu beli memang xletak la sambal nasi lemak tu.. cukup dengan sambal bilis petai tu je.. tapi yang aku xsuka sikit pasal nasik lemak makcik tu sebab ikan bilis dia yang jenis banyak kepala.. aku nye xmakan kepala bilis.. memang kutip buang satu2 la..
Tapi beli jugak sebab suka.. hehe

Tapi sekarang makcik tu dah xde ye.. lama dah xde sejak mpaj selalu buat operasi.. dah lebih setahun kot.. setahun tu jugak aku kempunan nasi lemak sambal bilis petai.. xpenah jumpa orang lain jual.. sampai la baru2 ni sebelum puasa.. aku try singgah kedai makan kat medan selera teratai sebelah petronas mcd flamingo hotel tu.. sebab aku tengok ctu pagi2 mesti ramai orang.. kat ctu ada jual.. xde la rasa sama ngan yang jual dekat office tu tapi ok la sedap gak sambal dia.. sempat beli 2 kali je.. pastu dah puasa.. sekarang ni teringin boleh buat sendiri je.. xyah nak kempunan bertahun.. kahkah..


Ni Lauk berbuka hari isnin kot.. aku buat sambal telur hancur.. xde la hancur sangat macam scramble egg tu.. tapi telur tu pecahkan terus dalam sambal.. memang sedap lagi2 kalau sambal tu sedap ni.. ni yang aku buat ni kurang kick sikit.. sambal kering kena lebihkan sambal.. yang aku buat hari tu lebihan sambal ayam masak merah aku pecahkan sebiji telur dalam tu.. makan ngan nasi panas2 menang heaven.. aku makan sahur tu je.. selera plak sampai bertambah.. pregnant kali ni aku memang hantu sambal.. sebenarnya aku suka makan pedas.. kalau xpedas putus selera.. hehe.. panjang pulak bebel kali ni.. lepas ni xtau la berkesempatan update ke x.. akan ku cuba.. caiyokk caiyokkk..


Last Day

Assalamualaikum..

Hari ni aku last day kerja, pasni jadi full time house la pulak.. perasaan tu bercampur.. sedih pun ada.. gembira pun ada.. takut pun ada gak.. 3 tahun jugak aku kerja kat sini.. dari zaman bujang sampai anak nak masuk 2.. tapi rezeki sampai sini je.. mungkin ada yang lebih baik menanti lepas ni.. InsyaAllah..

Aku memang dah lama ada niat nak berhenti since dapat baby la.. tapi sebab takut xmampu nak handle n xmampu dari segi kewangan la kan.. hidup di kl ni sorang je kerja memang sakit laa.. lagi2 kita yang baru nak menapak ni.. risau xcukup duit bulan2.. bila dah ada baby lagi la risau.. mana duit pampers, susu, nursery.. nursery pun bukan murah ye.. tempat aku hantar rania tu dekat kampung melayu ampang rm 400 sebulan.. tu pun lepas aku survey banyak tempat ni yang dikira murah sikit dah ok..

Lepas ni xtau la boleh layan blog lagi ke x.. huhu.. kita tunggu dah lihat jelaa.. aku sekarang dah masuk 3rd trimester dah.. dah 28 weeks.. 7 bulan la.. lagi 2 bulan je nak keluar dah lagi sorang.. huhu.. aku masih xtau lagi jantina baby.. scan hari tu xnampak.. doc cakap maybe gugurl lagi.. hewhew.. minggu depan aku appointment scan lagi.. harap2 kali ni nampak la..

Plan lepas brenti kerja nak bisness la kan.. teruskan aku punya bisnes kek biskut aku tu.. ada plan nak buat makanan jugak.. tengok la lepas raya nanti macam mana.. harap jadi kenyataan la.. dah xde alasan lagi dah.. dulu alasan kerja.. tapi now takut alasan anak la plak kan.. hewhew..

Hmm bye2 semua kawan2.. bye2 kerja melambak2.. bye2 bos.. bye2 semua.. doakan semuanya dipermudahkan.. Amin..

Thursday, 9 July 2015

Cream puff with cream cheese filling

Assalamualaikum..

with cream cheese filling

Tempahan minggu lepas, cream puff with cream cheese filling 50 biji dan curtard filling 20 biji.. katanya sekali hadap je dah habis.. haha.. for place order please email or like our page on the sidebar.. kat situ ada saya sertakan no phone.. boleh whatapps untuk pertanyaan atau order.

with custard filling
InsyaAllah sedap.. cream cheese filling resepi olah sendiri.. nak cuba boleh place order.. tenkiu..

Monday, 6 July 2015

Projek Raya 2015: Tart nenas dan Hersheys choc chip cookies

Assalamualaikum..

Macam yang aku cakap sebelum ni.. tahun ni buat 3 jenis biskut ni je.. dahlia cheese, tart nenas dengan hersheys choc chip.. alhamdulillah walaupun xbanyak order.. rezeki tu tetap order.. masih mampu nak siapkan tempahan.. lau banyak order masuk mau pengsan nak membuatnya.. haha



Biskut tart aku buat sebab ramai penggemarnya.. hehe.. atok punya favorite.. aku pun suka gak.. so buat lah.. ayah nia plak suka choc chip tu.. so alang2 kita buat biskut kegemaran masing2.. haha.. sambil menyelam minum air kan.. hehe..


Aku buat 2 packaging.. Choc chip yang balang besar tu RM 28/50 ++ biji.. balang kecik RM 20/30 ++ biji.. tart pulak balang besar RM 25 kecik RM 15.. jual murah2 je..

Resepi Samosa Senang

Assalamualaikum..

Hamboiii asyik resepi je makcik ni kan .. haha.. biasa la tu.. bulan puasa kan.. mesti duk terbyang makanan je.. haha.. ni sebenarnya throwback puasa keberapa ntah.. sebelum atok ngan siti datang lagi.. saje buat samosa sebab ayah ania nak makan.. cari kat bazar xde jual la pulak yang panas2 tu.. yg dah siap goreng dia xnak.. confirm xsedap katanya.. tahun2 lepas ada je jual kat bazar ramadhan bukit indah tu.. tahun ni xde pulak.. yang tu sedap.. kalau pergi memang wajib beli..


Berbuka ni je.. kurma ayam dengan telur dadar.. Buah mata kucing tu dari pokok kat rumah atok.. khala mi ania bawakkan masa datang hari tu.. menu jumaat minggu lepas.. menu orang malas.. hehe.. inti samosa tu senang je nak buat.. ala2 inti karipap jugak.. aku buat inti daging..

Resepi Samosa Daging

Bahan-bahan

2 keping daging cincang
1 labu bawang besar
2 biji ubi kentang
2 helai daun kari (optional) 
3 sudu rempah kari
2 sudu lada kering kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam dan gula
Daun ketumbar

Cara-cara
1) Ubi kentang potong kiub pastu rebus separuh masak
2) Tumbuk kasar bawang putih dan merah lepastu masukkan serbuk cari dan lada kering kisar..
3) Dah agak2 pecah minyak rempah tu masukkan daging cincang.. Masak sampai daging masak la kan.. hehe.. 
4) Masukkan bawang besar dan ubi kentang tadi.. kacau sebati.. kalau nampak kering sangat masukkan air sikit.. inti kena basah2 sikit baru best..
5) Perasa dengan garam dan gula pastu tabur daun ketumbar dan daun kari untuk lebih aroma.
6) Siapp dahh.. inti je baru.. haha

Pastu untuk kulit samosa pulak, guna kulit popia aku potong 3.. so samosa aku kecik comel je k.. lipat2 last sekali gam je dengan putih telur.. 

Cara nak lipat Samosa..
1) Potong 3 kulit popia
2) Masukkan inti dihujung kulit tu.. tutup kulit bentuk segitiga pastu lipat la.. aku buat 2 kali so kulit dia jadi 2 lapis.. faham ke idok ni.. kahkah.. kalau xfaham boleh google cara nak lipat samosa.. senang je dik..
3) Dah siap goreng sehingga kekuningan

letak inti kat hujung

pastu lipat 3 segi.. buat 2 kali untuk xnak inti terkeluar masa goreng nanti..

dah siap goreng tapi laki request xnak garing sangat..

Aku buat siap2 pastu simpan dalam peti.. senang nak makan terus goreng.. kalau nak simpan lama masuk la dalam freezer.. aku punya ada lagi 1 bekas tupperware aku simpan dalam freezer..  masa atok siti datang tu aku goreng jugak samosa ni.. siti cakap sedap.. rasa rempah dia tu.. kembang kempis idung makcik.. biaq pi la samosa je pun kan.. haha.. dah itu je.. selamat mencuba..

Friday, 3 July 2015

Resepi Sambal Bilis Petai Tempoyak

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi resepi yang terpaling sedap.. kahkah.. dah masuk separuh bulan kita puasa kan.. mesti dah xtau nak masak apa.. dah xlalu nak makan semua kan.. nah try ni.. kompem tambah nasi berkali2.. aku buat ni 2 hari lepas.. aku ada google jugak resepi tapi semuanya macam xkena ngan tekak aku.. ada yang berair macam patin masak tempoyak ada yang letak serai.. aku pun cuba buat sendiri ikut resepi sambal ayam penyet yang selalu aku buat..


Tengok gambar pagi2 ni menduga tau.. haha.. mula2 tu aku buat sikit je.. sebab ikan bilis tinggal sikit je.. boleh la segengam.. pastu petai aku letak 2 papan.. balik kerja tu trus masuk dapur ktung ktang.. masa tengah masak tu bau dia kan menusuk.. habis semua orang terbersin.. haha.. terus mak mertua aku tnya masak apa.. fil pulak memang suka petai.. dengar aku cakap buat sambal petai suka la dia..

Time bukak puasa tu selera betul atok makan sampai berpeluh2.. sampai atok cakap nana buat sikit je.. kalau banyak boleh ayah bawak balik kb.. terus aku serba salah.. tu yang malam tu buat lagi untuk atok bawak balik.. sambal ni makan dengan nasi panas2 memang terangkat.. lagi2 kalau baru buat tu.. sebab kalau dah simpan dalam peti ikan bilis dia dah jadi kenyal sikit.. tapi still layan jugekkk..

Ni resepi untuk sapa2 nak cuba, mana tau lepas masak ni mertua sayang.. kahkah.. atok otw balik kb tu siap beli lagi petai.. pastu suruh siti call tnya resepi macam mana nak buat.. hahaha..

Resepi Sambal Ikan Bilis Tempoyak

Bahan-bahan
Segengam Ikan Bilis
2 papan petai
2 sudu tempoyak @ isi durian
3 Ulas bawang putih
6 Ulas bawang merah
10 biji cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

1) Bersihkan ikan bilis pastu goreng garing. Angkat toskan letak tepi.
2) Tumbuk bawang merah, putih dan cili padi. Lepas tu goreng dengan minyak goreng ikan bilis tadi.. tapi guna minyak sikit je.. jangan banyak2.. AMARAN.. part ni memang boleh buat satu rumah terbersin.. hehe
3) Bawang xpayah goreng sampai garing, kejap je terus masukkan ikan bilis gaul2 rata.
4) Masukkan tempoyak atau isi durian gaul2 rata.
5) Last masukkan petai, gaul kejap je xnak bagi petai tu layu sangat.
6) Dah siap !!!

Senang je kan.. tapi makan macam ni la boleh naik selera.. makan kering2 je.. aku sukeee.. tapi kalau yang nak macam berkuah sikit letak la air.. aku pun ada letak air sikit xnak bagi kering sangat.. yang dalam gambar paling atas tu isi durian ye.. aku xsuka makan durian.. memang xmakan la kalau macam tu je.. tapi kalau tempoyak aku makan.. haha.. pelik tapi benar jugak aku nih.. 


malam tu buat dapat la 2 bekas, yang besar tu bagi atok bawak balik kb.. yang kecik aku punye.. tadehal la aku leh buat lagi lau habes kan.. hehe..

SELAMAT MENCUBA..

Wednesday, 1 July 2015

Lauk Berbuka

Assalamualaikum..

Aku hari2 masak.. sejak puasa ni baru 2 kali beli makanan kat bazar ramadhan.. kali pertama hari kedua puasa aku beli nasi kerabu RM 7 sebungkus.. 1 plastik polistrin tulaa.. lauk daging bakar n telur masin.. ayah rania plak beli nasi beriani ayam merah.. nasi kerabu aku so2 je.. sebab aku kureng sikit nasi kerabu sambal tumis.. aku lebih prefer nasi kerabu sambal ikan dengan kelapa kering tu.. lagi best wooo.. makan plak ngan solok lada.. bagi pedas sikit perghhhh.. macam mak aku selalu buat kalau kat kampung.. tapi aku xreti la plak.. lagipun leceh sikit nak buat setakat makan sorang.. laki aku plak kureng nasi kerabu sebab dia kan xmakan sayur.. ulam ulaman semua tu mana dia makan.. -___-

Pastu kali ke2 lupa bila tapi malas n xlarat nak masak so ayah nia g beli je kat bazar.. Aku xpegi pun.. pesan beli nasi tomato je.. ayah nia macam biasa nasi beriani.. tapi kali ni ayam masak merah pedas gile kot.. xleh nak makan.. masing2 makan sikit je.. pastu buang.. membazir.. lepas tu terus malas nak beli lagi.. baik masak kat rumah.. letih cane pun masak gak.. simple pun xpe asal kenyang dan xmembazir..


Ni lauk berbuka hari sabtu lepas.. hari minggu masak lebih sikit.. kali ni tercapai nak masak ikan bawal 3 rasa ala thai.. alhamdulillah sedap.. senang je nak buat nye.. aku dah 2 kali masak ni.. isnin masak lagi atok siti ania datang.. ayahsu dengan ayahcik pun ada sekali.. so masak ikan bawang 3 rasa dengan ayam masak merah.. selalu aku buat masak merah versi kering je.. ayam berlado macam tu.. ayah nia pun suka.. kali ni aku masak versi berkuah letak serai semua tu.. sedapp.. nanti aku share resepi senang lain kali lau lupa.. kehkeh..

ikan dah tenggelam disebalik nenas dan daun limau purut.. haha

ayam berlado..

Apesal la kualiti gambar aku burok sangat.. S3 ni dah uzur kot.. ehh ada kena mengena ke?? haha.. kali kedua masak xamik gambar.. yelaa kan mesti kontrol depen mak mertua.. malu la kan amik gambar lepas masak.. kahkah..sebab ayah nia kureng ikan so buatkan dia ayam berlado.. ni untuk sahur skali.. nanti tambah telur dadar je.. untuk si kenit nia ibu masakkan sup sayur dengan suhun.. suka pulak dia makan.. nia sekarang bukan main susah lagi nak makan.. pastu xnak suap nak makan sendiri.. waaa nagis mak kau.. tension tau setiap kali makan sepah2.. dahtu masuk mulut dua tiga biji je nasi.. yang terpelanting keluar xterkira.. sobss.. bertabahlah..

Tuesday, 23 June 2015

Projek Raya 2015: Dahlia Cheese

Assalamualaikum..

Hari ni nak update pasal beautylicious kita..dah lama xupdate.. lgpun anak kecik kan takut xde masa kalau amik tempahan.. pastu ngan tengah preggy pulak.. tapi untuk raya memang dah plan nak buat jugak sikit2.. tapi xkesampaian pulak..

Hmm sebabnya mula2 tu plan nak tumpang jual biskut raya kat kedai kawan ayah rania time bulan puasa.. bukan nak buat banyak pun 2 ke 3 jenis je.. pastu choco brownies, brownies cheese dengan creampuff.. tapi masa dekat puasa tu kawan kita tu bgtau xjadi plak nak niaga time puasa.. xpelaa xde rezeki kan.. nasib baik belum buat stok biskut lagi.. cuma buat untuk tester..

Tapi sebab dah ada sedikit semangat yang hilang tu aku tetap buat jugak biskut untuk tempahan dan untuk family dan diri sendiri.. lebih kepada buat untuk diri sendiri n family.. tapi kalau ada yang nak selit2 order tu boleh la selagi termampu.. aku cuma buat 3 jenis je.. yang ada stock sekarang hanya dahlia cheese.. lagi 2 tu tart nenas dan hershey kises cookies..


tulaa rupa dahlia cheese versi aku.. omeyy x.. haha.. yang penting rasa meletop cair dalam mulut.. nak order boleh email atau like fb beautylicious oteyy.. nanti dah ada stock biskut lain kita update.. harga RM 28/50 biji 1 balang..


Monday, 22 June 2015

Ketam Masak Telur Masin

Assalamualaikum..

Menu berbuka hari minggu bolehla masak best2 sikit.. Ni menu hari sabtu ari tu.. pagi tu pergi pasar taman kosas.. masuk2 je gate terus nampak ketam segar gemuk2.. amboii mengoda betul.. terus niat nak beli.. haha.. boleh main niat2 dulu ehh.. sebab nya niat g pasar tu nak cari buah nenas untuk buat biskut tart.. so cepat2 la cari buah nenas.. lagipun nia ngan ayah xturun tunggu lam kereta.. ibu kena la bergegas cari barang.. kan melalak lak dak tu cari ibu..

Pastu alang2 beli nenas iols teringin nak makan ikan bawal tiga rasa ala thai la plak.. padah jenguk blog masam manis.. haha.. tapi kat pasar ramai orang la plak.. masa beratur nak bayar ketam pun dah ramai orang.. kat tempat jual ketam tu xde la plak ikan bawal.. kena g sebelah.. pastu nak bayar kena beratur panjang gak.. iols dah la nk beli ikan sekor je.. terus letak balik.. nyampah tau.. terus masuk wish list ikan bawal 3 rasa ala thai ni.. hehe

Masak simple je xguna banyak bahan.. tapi terlebih susu plak so dia xjadi pekat.. len kali buat kurangkan susu.. tulaa berlagak chef lagi main tuang je.. kahkah.. resepi kat bawah untuk rujukan lain..


Resepi Simple Ketam Masak Telur Masin

3 ekor Ketam
3 biji telur masin
Butter (3 sudu besar)
Bawang Putih 1 labu
Susu Cair
Susu Pekat
Daun kari
Tepung Jagung
Garam
Lada Sulah
Cili Padi

Cara-cara:

Ketam bersihkan pastu lumur garam lada sulah dan tepung jagung.. Tepung jagung agak2 laa.. dalam 3-4 sudu macam tu.. gaul2 pastu goreng dalam minyak yang banyak sampai kekuningan.. Angkat toskan.. Settle part ketam..

Telur masin kena rebus dulu.. pastu dah sejuk sikit lenyekan telur kuning tu.. tambah 1 biji telur putih.. Ok next cara nak buat sos telur masin plak.. Cairkan butter pastu masukkan bawang putih, goreng sampai naik bau pastu masukkan cili padi dengan daun kari.. cili padi ikut tahap kepedasan masing2.. gaulkan pastu masukkan telur dah dah dilenyek tadi gaul2 rata.. masukkan susu cair ikut kepekatan yang disukai.. masukkan 1 sudu susu pekat pastu garam dan lada sulah.. Masak sampai jadi buih2.. then masukkan ketam tadi gaul2 rata pastu siap.. boleh makan ngan nasi atau ratah je.. susu pekat jangan banyak sangat kang manis lak.. bagi rasa lemak manis sikit je ganti gula.. garam pun jangan banyak sebab dah guna telur masin.. sesuaikan rasa masin manis lemak pedas dia tu.. baru ummphhhh..




Rania Turns 1

Assalamualaikum..


Throwback beberapa minggu lalu.. nia genap 1tahun 28/05/2015.. dah besar sayang ibu.. cukup2 setahun baru nia tumbuh gigi.. tumbuh gigi atas dulu 1 batang.. now baru ada 2 batang atas.. gigi rabbit.. haha.. pastu hari anniversary ibu ayah seminggu lepas besday nia., nia boleh jalan.. mmg pandai nia bagi hadiah kat ibu ayah kan.. aku tengah duk buat biskut raya untuk tester tengok2 dia duk jalan sana sini.. bagus anak ibu.. time ibu ayah kemain suruh jalan dia wak derk jee.. biar dia main sorang2 bangun jalan sendiri..

Sekarang ni dah laju jalan.. jalan xbrenti.. kejap masak bilik kejap pegi dapur kejap g main mainan kejap tengok tv.. pastu punggah kasut dia atas rak kasut, sepahkan mainan.. hmm rumah memang huru hara la.. tapi aku biarkan kan dia aktif biar dia belajar.. pastu sekarang kalau nangis bukan main lagi panggil ayah.. pastu sikit2 ayah, sikit2 ayah.. bangun tido cari ayah..

besday nia sambut 3 kali.. koyak poket 3 biji kek besday.. first kek sambut kat rumah siti atok.. kebetulan balik kb ada kenduri.. sambut early besday ania ngan cousin2 ania semua.. time ni muka nia macam pelik je.. xpernah kan kek2 bagai ni.. pastu ramai2 lak nyanyi.. hehe..

Besday Girl

Tu muka nak nagis lari kat ibu ye.. bukan senyum.. haha
 Kedua sambut rumah tokma pulak.. sambut kat luar rumah je petang tu ramai2.. rumah tokma ramai orang.. so meriah la sikit.. time ni nia demam sikit.. cranky la sikit nak ngan ibu je.. tapi makan lalu.. huhu.. dah la dia memang jenis xnak ngan orang.. xsihat lagi laa menjadi2 perangai.. kesian mak2 sedara, tokma nak dukung pun xboleh.. nangis.. harap balik raya nanti anak ibu behave laa.. jangan nak buat perangai sombong macam tu lagi.. hehe.. boleh ehh camtu..

Kek Barbie untuk nia

Ketiga sambut kat school.. kali memang nia enjoy.. pengasuh dia hantar video nia n kawan2 nyanyi pastu tiup lilin.. seronok la dia sengeh2 tengok kawan2 nyanyi.. nak transfer pic problem plak dah.. tension betul guee.. time rajin update ni dia wat hal plak ehh.. nia siap duk mintak nak tengok video ni ulang2.. syok sendiri betul.. hahaha..


Semua kek beli jee.. ibu xsempat nak baking.. yelaa balik kampung letih malas nak membaking nak g cari barnag semua.. pastu balik kl xsempat pulak sebab ibu dan ania checkup pastu esoknya dah besday.. ania checkup cucuk 1 tahun.. alhamdulillah xde demam ke apa.. lek je kena cucuk xnangis pun.. ibu plak yg kena cucuk sakit seminggu siap bengkak lagi.. sobsss..

Video sambut besday kat school besar la plak malas nak menunggu transfer.. dah la tgh problem nk transfer ni.. geram betol.. harapan ibu semoga Aleesa Rania kesayangan ibu dan ayah ni membesar dengan sihat, besar nanti jadi anak yang solehah jadi anak yang berguna.. InsyaAllah.. amin..

Friday, 19 June 2015

Selamat Berpuasa

Assalamualikum..

Hari ni dah hari ke-2 puasa tahun ni.. Alhamdulillah.. tahun lepas aku dalam pantang.. dapat puasa last 3 hari sebelum raya je.. memang cabaran la pantang time puasa.. orang berbuka makan dapdap.. kita tengok jelaa.. lagi2 air bandung soya laa, soya cincau laa, bandung cincau laaa.. nanges ceruk dinding je iols dulu.. kahkah

Kelmarin sahur kunci jam pukul 5.00 tapi bangun pkul 5.20 sebab aku tengok kat apps dalam fon imsak pukul 5.45 subuh 5.55 mcm tu lahh.. dah siap2 panaskan lauk hidang nasi kejut suami dah.. elok je aku cedok lauk letak dalam pinggan azan dah.. terus pandang muka laki iols.. wakakaka.. nasib xkena mawah tau..

So hari ni bangun awal sikit pukul 5.. kah2.. tapi sempat la makan.. kunci jam kat nfon 4.45 tapi xbunyi pulak.. cis betul.. tu nasib baik aku tersedar pukul 5.. aku cakap kat laki aku malaikat kejut bangun sahur dia gelak2.. hehh.. bukak puasa semalam masak ala kadar je.. ayam goreng bawang & kentang dengan sup sayur.. tu pun dah mintak approval dulu nak makan apa berbuka.. nasib laki iols jenis makan xsusah sangat.. lau x jenuh nak masak.. dah la aku balik kerja pukul 6 baru sampai rumah.. tu pun sampai2 terus gopoh2 masuk dapur..

Aku dah masuk 6 bulan dah.. minggu ni 24 weeks.. tapi bila scan baby kecik doc takut x accurate tarikh due date aku tu.. sebab lambat dalam 10 hari camtu.. aku dah pening nak ikut yang mana.. redha jelaa.. yang susahnya nak cuti laa.. unpaid leave la jawabnya.. -________-

Rania plak sekarang ni susah la haiii nak makan nasi.. benda lain dia makan.. biskut kopok semua tu.. nasi makan dua tiga suap dah geleng kepala.. kalau masuk mulut pun dia luah balik.. tapi dia makan lauk.. nak makan sendiri ok.. kalau makan kena bagi dia pegang lauk.. lau x sebok je tangan kecik tu nak amik sendiri dalam pinggan.. semalam bagi makan sup sayur dia makan la jugak sikit.. kalau xde kuah memang xnak langsung.. satu suap je dah geleng.. letak kicap lagi dia xsuka.. amboii kemain kenit ni tau.. makan memilih.. nak yang sedap2 je.. kalau nasi kuah gulai tu memang fav dia la.. makan sampai kenyang.. ibu je malas nak masak gulai.. huhu

Hari ni nak masak apa plak untuk berbuka.. menu kat rumah tu hari2 ayam laa.. sebab ayah nia tu xmakan ikan.. seafood pun xmakan gak.. tapi sotong celup tepung makan.. pelik betul.. kalau sotong masak lain xmakan.. eee ngada tau..

Tuesday, 19 May 2015

Rezeki

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, rezeki untuk pregnant lagi.. yes Rania dan nak jadi kakak.. sekarang dah masuk 5 bulan pun baby adik.. belum scan lagi baby adik ni boy ke girl.. Kakak nia plak dah masuk 1 tahun bulan ni.. lagi 2 minggu lah besday kakak nia.. excited nak sambut besday nih.. haha

Aku kan bersalin ceaser so jarak rania n baby adik agak rapat.. mula2 tau pregnant rasa macam terkujat jugak laa.. takut seram semua ada.. takut kena bedah lagi.. huuuu.. tapi kuatkan semangat.. percaya rezeki, qada dan qadar Allah tetapkan memang yang terbaik buat kita kan.. orang lain ramai lagi yang kawin nak anak tapi xdapat.. syukur tuhan bagi kita rezeki anak.. kakak nia pun lepas ni dah ada kawan la kat rumah.. lau x boring je dia main sorang2.. lau keluar time cuti bukan main seronok lagi..

Sekarang ni kakak nia dah pandai cakap sikit2.. macam mintak, dah, bu ayah tu kadang2 elok laa.. kadang2 bah ma.. suka hati dia je.. paling win bab mintak tulaa.. mintak makanan okeh.. haha.. mintak susu.. lau mintak susu dia bagi botol kat ibu.. nia dah boleh berdiri, jalan belum lagi tapi mulut tu laju je sebut tateh tateh.. jalan nye x.. haha.. lau pegang tangan dia berani la jalan.. lau x kita lepas je dia duduk.. penakut.. huhu..

Nia pun dah faham apa kita cakap.. bagi arahan pun dah faham.. suruh amik botol susu ke remote tv ke dah pandai.. kejap je rasa anak dah besar.. sikit masa lagi anak dah 2.. hihi.. sebenarnya dah lama nak update tapi malas dan xbersedia nak kongsi lagi.. boleh ehh.. haha.. sekarang ni pun hanya family n close friend je yang tau aku pregnant lagi.. kat blog xpe sebab bukan ada orang baca pun.. haha.. lau ada yang terbaca pun stranger la kot kan.. huuuu.. ada sebab kenapa aku xkongsi berita gembira ni.. sebab nya biar lah rahsia je.. bila dah tiba masanya orang tau jugak kan..

Lagi pun aku dah jarang sangat dah update atau upload pic family aku kat sosial media ni.. zaman sekarang ni bukan macam dulu.. macam2 boleh jadi.. bukan fikir negatif tapi cuba untuk tidak terlalu expose.. jangan nanti sebab tindakan kita boleh jadi akibat buruk kat family.. kang nyesal xguna.. jangan ingat zaman masa sekarang dah xde orang pakai ilmu sihir ke guna2 ya.. masih ada.. bukan tu je.. yang curik gambar pastu buat acc palsu tipu orang.. tu lagi lah dahsyat..

Ehh nak cita lain dah masuk cita lain.. tu la malas update lagi.. haha.. baby adik baru je rasa soft kick.. tu pun dah masuk 5 bulan baru rasa.. masa checkup bulan lepas baby kecik sikit.. ibu kena makan banyak2 lepas ni.. hehe.. seronok je baca kisah irene.. anak kedua dia dapat bersalin normal.. tapi dia jarak jauh sikit la dari aku.. medina dah setahun lebih baru dia pregnant lagi.. memang semua pun kalau boleh nak normal kan..

Ibu lapar dah ni.. nanti sambung bebel ehh.. haha

Wednesday, 28 January 2015

Rania 8 bulan

Assalamualaikum..


Hari ni 28/Jan/2015 cukup lah anakda ibu 8 bulan.. wahh dah besar dah sitenit ibu.. kejap je rasa.. sakit beranak pun masih terasa lagi nih.. hehe over.. dia ni kan xtau la ikut sape.. kecik cinonet je.. montok gitu.. dia yang perasan besar tu suka nak jalan.. kena pimpin la kan.. atau bila dia berdiri memang nampak macam anak patung je.. alahai geram.. siti la cakap ania ni macam anak patung.. kecik cenonet je..

Rania start boleh merangkak 6 bulan lebih.. masa aku balik kb 13 Dec anak sedara aku kahwin tu dia dah start bangun2 dah.. merangkak dua tiga lagkah pastu jatuh.. pastu time tu jugak dia belajar berdiri.. ko bayangkan si kecik 6 bulan belajar berdiri.. dah la kecik orang nya.. belagak betul.. dia start berdiri pegang bantal, dinding, badan ibu ayah bila kami baring.. lepas balik kl dia macam dah teror sikit.. dah boleh merangkak betul2 dah.. pastu start nak berdiri dekat sofa..

Masuk umur 7 bulan merangkak dah laju.. siap boleh merayau cari ibu kat dapur dah.. pastu pegi main sorang2 kat dalam bilik.. teror sangat la tu.. rumah ada 3 bilik so aku memang suka buka semua pintu untuk perudaraan konon nya.. so si tenit ni suka la menjelajah keliling rumah.. aku pun start letak nia dalam walker masa umur 6 bulan lebih gak.. masa balik kb tu, amik kat rumah siti buat balik kl.. walker turun temurun tu.. haha

Bab makan pulak aku start bagi makan bubur nasi lepas pegi checkup 6 bulan.. nurse nasihatkan bagi anak makan bubur nasi awal.. gilir2 dengan buah xpe.. kalau lambat perkenalkan nasi nanti baby xnak atau xsuka makan nasi.. nak makan buah je.. buah kan manis.. sedap.. betul la ape yang nurse tu cakap.. masa awal2 aku bagi nia bubur nasi, dia macam xsuka sangat.. makan tapi lambat la nak habiskan 1 mangkuk tu.. kalau buah kejap je dia makan.. suap telan suap telan.. tapi bila dah lama2 dia ok dah.. bila dan makan nasi baru la badan dia naik sikit.. nampak la makin bulat pastu makin berat..

Setiap hari aku akan bekal kan nia 1 mangkuk bubur nasi untuk dia makan pagi.. petang pulak aku bagi dia 2 kiub buah.. bubur nasi nia aku buat simple2 je.. aku masak stock ayam awal2 buat macam chicken broth letak garlic and ginger banyak2 pastu renehkan lama2.. amik sup dia je simpan buat kiub.. so selalu aku masak bubur aku letak 2 kiub stock ayam 2 kiub sayur, selalu aku letak carrot atau broccoli.. letak isi ayam sikit.. kalau malas nak defrost ayam aku letak ikan bilis yang dah blend tu..

 
Memang senang sangat keje buat stock macam ni.. ibu2 berkerja aku suggest buat la stock macam ni.. so time nak masak tu xde la amik masa lama nak kupas sayur nak potong ayam bagai kan.. campak2 je siap.. bubur pun ada la rasa gak kan.. sebab dah masuk stock ayam tu.. setakat ni rania memang suka la makan nasi.. ehh suka makanan dia suka.. haha.. memang kuat makan dak tecit ni.. kalau makanan kat tangan dia jangan harap nak amik balik ye.. melalak marah2 nanti..

Sekarang ni kepandaian baru dia marah2 orang.. dia punya menjerit tu boleh membuatkan ibu hilang kesabaran.. pastu sekarang dah pandai kalau kita marah dia terus buat muka cebik pastu nangis.. memang kena usik la kan.. haha.. pastu dah pandai tepuk tangan.. tengah minum susu nak sleep pun boleh tepuk tangan.. haha.. comel angat yer tu.. pastu dah pandai kiss ibu.. lau dia kiss memang stock air liur atas muka la.. haha..


Ni gambar weekend hari tu otw balik dari Kedah.. collapse terus.. sebelum masuk kereta tu dia ok sengeh2 lagi.. masuk kereta aku baringkan kat bantal terus pejam mata tido.. wahh kalau macam ni selalu bahagia mak kau nak.. nak tido letak kepala terus gone.. letih sangat la tu.. tu laa sape suruh xnak tido.. nak main je.. seronok jumpa cousin ye sayang..

Tengah taip ni rasa rindu plak.. hehe.. saiko.. rindu nyee nak peluk2 tium dia tu.. amboi panjang nau membebal kali ni.. haha..

Sekian

Tuesday, 27 January 2015

Atuk Siti dah balik KB

Assalamualaikum,

Entah kenapa this time rasa sayu plak.. selalu xde la rasa macam ni.. mungkin kali ni mak ayah datang kl lama sikit kot.. tu yang rasa lain.. atau pun sebab sekarang si rania dah besar dah pandai nak main ngan orang.. yelaa balik rumah je ada atuk siti seronok dia, menjerit jerit seronok tegur atuk siti..

Petang nanti balik mesti dia pelik, tercari2.. yelaa kami bertiga je selalu kat rumah.. pastu ayah nia plak selalu kerja malam.. so tinggal ibu dan ania jelaa.. sebab tu la kot dia xnak ngan orang lain.. sebab dia kurang jumpa ngan orang..

Atuk Siti datang minggu lepas hari selasa minggu lepas.. eh seminggu je ehh.. haha.. weekend tu kitorang pegi kedah mak nak melawat kawan mak yang sakit kanser.. sambil2 jumpa abang adam n kakak deeja.. dah besar dah deeja.. macam  baru je jaga dia masa baby.. rania punya la seronok dapat jalan2 jumpa cousin.. sampai xnak tido.. nak main je.. ni first time bawak dia jalan2 holiday.. tu pun sehari je.. bertolak pagi sabtu.. ptg ahad dah balik kl.. nanti la ada masa kita g holiday k sayang..

Bye bye atuk siti.. safe drive.. jumpa nanti.. ania ibu ayah balik kb malam khamis nanti.. yeayyy.. tasabarr nyaaa.. emmm nasi kak wok, nasi kukus zaeman, nasi belauk air dingin emm emm apa lagi.. best2 lapar nyaaaa..

Friday, 23 January 2015

Baby E Baby Spa & Wellness

Assalamualikum..

Hari Ahad lepas bawak Rania pegi spa.. memang dah ada niat nak bawak dia mandi kolam.. duk cari2 jugak la kat mana nak bawak.. pastu kebetulan blogger nurul ain abdul salam tu update pasal spa ni kat wangsa walk ni.. memang cantekk la kan.. terus wassap ayah nia bagitau ada spa kat wangsa walk.. excited lah ayah nia nak bawak anak ke sana.. ehhh ayah plak excited.. haha


Baby spa ni kat hujung skali, ko kena g jenguk sikit sebelah restoren jepun ke ape ntah.. berdepan dengan Texas chicken.. Dia kat atas.. kena naik tangga.. aku bawak stroller so kena hangkut la sikit daki tangga tuh.. masa sampai tu dalam pukul 1.. ada la 2 orang baby tengah swim.. terus buat appointment pukul 2 sebab ibu ayah lapor nak cari makan dulu.. dah la aku lupa bawak pampers nia.. dah kena g cari pampers dulu.. kat spa tu xde jual ye.. diorang sediakan swimming diapers je..

    













Rania ni jenis xnak ngan orang.. kalau tegur2 je dia ok la.. nak amik dia xnak.. kalau amik jugak melalak la jawabnya. kena tunggu lama sikit kenal kenalan baru ok.. ok sikit laa.. huhu.. so dengan kakak kat spa tu masa main2 je sebelum nak tukar baju dia ok sengeh2 je.. bila dah dukung dia start nangis.. dah pakai pelampung kat leher terus letak dalam air terus diam.. senyap je.. haha.. pastu muka xde perasaan.. xtau happy ke idok swim.. kahkah


lepas tu tukar pelampung yang biasa lak.. baru la nampak selesa sikit.. boleh gerakkan tangan.. lau xkejung je nia.. kesian.. masa awal2 tu ada lagi sorang baby umur baya nia jugak.. tapi baby tu duk nangis je dalam kolam.. nia kewl je.. duk perati je kawan tu nangis.. bila tinggal dia sorang je dalam tu lagi best dia main.. pusing2 satu kolam.. main bubble..


video 

video


sebab nia xnangis, enjoy je swimming so memang cukup la 30 minit sesi swim.. lepas swim massage lak.. sepatutnya massage 15 minit.. tapi aku rasa 5 minit je kot.. sebab nia nangis2 dah.. letih n ngantuk.. bagi minum susu pun ngamuk2 gak.. so xpela massage sikit2 pun jadi la kan.. kata bayor.. huhu



mula2 ok lagi dia boleh layan lagu2 mainan semua tu.. lepas dah urut dua belah kaki terus amukan.. xnak dah.. so jom lah kita pegi bayar.. untuk 30 minit swim 15 minit massage RM 86.. tapi kalau kau nak jadi member dapat harga RM 78.. tapi kena bayar nak jadi member RM 10 per year.. so total RM 86 gak.. dari segi harga aku rasa ok la bawak anak sekali sekala kan.. bagi diorang enjoy.. budak2 kan memang suka main air.. kalau nak bawak pegi mandi kolam, kecik lagi.. bahaya lak kan.. kat sini ada yang jaga..




turun je dari spa.. letak dalam stroller kejap je dah zzZZzz.. letih sangat berenang ye nak.. hewhew.. nanti kita datang lagi k.. tunggu ibu ayah duit banyak dulu k.. hehe



Tuesday, 6 January 2015

Selamat Tahun Baru 2015

Assalamualaikum..

Entry pertama tahun 2015. Emm dah masuk 5 tahun blog yang ntah ape2 ni.. kahkahkah.. aku start blogging masa zaman kegemilangan semua orang nak ada blog.. so aku yang budget xnak ketinggalalan zaman, mesti la nak kena ada blog gak kan.. first2 menulis banyak gak la entry merapu aku yang sekarang ni aku dah delete.. hehe.. dulu gigih jgk la blogwalking tinggalkan link bagai untuk dapatkn follower and reader.. sekarang tidak lagi.. dah lama kot macam tu.. aku update pun ikut mood pastu sebab utama blog ni masih wujud pun sebab senang aku nak baca entry2 baru blog yang aku follow.. macam the kasih tu wajib kot baca walaupun busy.. hehe

Sekarang ni aku tulis blog untuk suka2 jelaa, kenangan supaya aku ni xlupa.. xkisah pun ada reader ke x..mostly entry aku sekarang about my life and my little one.. perkembangan my little rania yang sekarang ni dah masuk 7 bulan.. seronok tengok dia membesar.. dah pandai macam2.. nanti aku update perkembangan rania 7 bulan pulak.. kejap je masa berlalu.. umur pun makin meningkat.. azam baru aku satu je.. nak jadi hamba, anak, isteri dan ibu yang terbaik buat family aku.. InsyaAllah.. Amin..