Wednesday, 28 January 2015

Rania 8 bulan

Assalamualaikum..


Hari ni 28/Jan/2015 cukup lah anakda ibu 8 bulan.. wahh dah besar dah sitenit ibu.. kejap je rasa.. sakit beranak pun masih terasa lagi nih.. hehe over.. dia ni kan xtau la ikut sape.. kecik cinonet je.. montok gitu.. dia yang perasan besar tu suka nak jalan.. kena pimpin la kan.. atau bila dia berdiri memang nampak macam anak patung je.. alahai geram.. siti la cakap ania ni macam anak patung.. kecik cenonet je..

Rania start boleh merangkak 6 bulan lebih.. masa aku balik kb 13 Dec anak sedara aku kahwin tu dia dah start bangun2 dah.. merangkak dua tiga lagkah pastu jatuh.. pastu time tu jugak dia belajar berdiri.. ko bayangkan si kecik 6 bulan belajar berdiri.. dah la kecik orang nya.. belagak betul.. dia start berdiri pegang bantal, dinding, badan ibu ayah bila kami baring.. lepas balik kl dia macam dah teror sikit.. dah boleh merangkak betul2 dah.. pastu start nak berdiri dekat sofa..

Masuk umur 7 bulan merangkak dah laju.. siap boleh merayau cari ibu kat dapur dah.. pastu pegi main sorang2 kat dalam bilik.. teror sangat la tu.. rumah ada 3 bilik so aku memang suka buka semua pintu untuk perudaraan konon nya.. so si tenit ni suka la menjelajah keliling rumah.. aku pun start letak nia dalam walker masa umur 6 bulan lebih gak.. masa balik kb tu, amik kat rumah siti buat balik kl.. walker turun temurun tu.. haha

Bab makan pulak aku start bagi makan bubur nasi lepas pegi checkup 6 bulan.. nurse nasihatkan bagi anak makan bubur nasi awal.. gilir2 dengan buah xpe.. kalau lambat perkenalkan nasi nanti baby xnak atau xsuka makan nasi.. nak makan buah je.. buah kan manis.. sedap.. betul la ape yang nurse tu cakap.. masa awal2 aku bagi nia bubur nasi, dia macam xsuka sangat.. makan tapi lambat la nak habiskan 1 mangkuk tu.. kalau buah kejap je dia makan.. suap telan suap telan.. tapi bila dah lama2 dia ok dah.. bila dan makan nasi baru la badan dia naik sikit.. nampak la makin bulat pastu makin berat..

Setiap hari aku akan bekal kan nia 1 mangkuk bubur nasi untuk dia makan pagi.. petang pulak aku bagi dia 2 kiub buah.. bubur nasi nia aku buat simple2 je.. aku masak stock ayam awal2 buat macam chicken broth letak garlic and ginger banyak2 pastu renehkan lama2.. amik sup dia je simpan buat kiub.. so selalu aku masak bubur aku letak 2 kiub stock ayam 2 kiub sayur, selalu aku letak carrot atau broccoli.. letak isi ayam sikit.. kalau malas nak defrost ayam aku letak ikan bilis yang dah blend tu..

 
Memang senang sangat keje buat stock macam ni.. ibu2 berkerja aku suggest buat la stock macam ni.. so time nak masak tu xde la amik masa lama nak kupas sayur nak potong ayam bagai kan.. campak2 je siap.. bubur pun ada la rasa gak kan.. sebab dah masuk stock ayam tu.. setakat ni rania memang suka la makan nasi.. ehh suka makanan dia suka.. haha.. memang kuat makan dak tecit ni.. kalau makanan kat tangan dia jangan harap nak amik balik ye.. melalak marah2 nanti..

Sekarang ni kepandaian baru dia marah2 orang.. dia punya menjerit tu boleh membuatkan ibu hilang kesabaran.. pastu sekarang dah pandai kalau kita marah dia terus buat muka cebik pastu nangis.. memang kena usik la kan.. haha.. pastu dah pandai tepuk tangan.. tengah minum susu nak sleep pun boleh tepuk tangan.. haha.. comel angat yer tu.. pastu dah pandai kiss ibu.. lau dia kiss memang stock air liur atas muka la.. haha..


Ni gambar weekend hari tu otw balik dari Kedah.. collapse terus.. sebelum masuk kereta tu dia ok sengeh2 lagi.. masuk kereta aku baringkan kat bantal terus pejam mata tido.. wahh kalau macam ni selalu bahagia mak kau nak.. nak tido letak kepala terus gone.. letih sangat la tu.. tu laa sape suruh xnak tido.. nak main je.. seronok jumpa cousin ye sayang..

Tengah taip ni rasa rindu plak.. hehe.. saiko.. rindu nyee nak peluk2 tium dia tu.. amboi panjang nau membebal kali ni.. haha..

Sekian

Tuesday, 27 January 2015

Atuk Siti dah balik KB

Assalamualaikum,

Entah kenapa this time rasa sayu plak.. selalu xde la rasa macam ni.. mungkin kali ni mak ayah datang kl lama sikit kot.. tu yang rasa lain.. atau pun sebab sekarang si rania dah besar dah pandai nak main ngan orang.. yelaa balik rumah je ada atuk siti seronok dia, menjerit jerit seronok tegur atuk siti..

Petang nanti balik mesti dia pelik, tercari2.. yelaa kami bertiga je selalu kat rumah.. pastu ayah nia plak selalu kerja malam.. so tinggal ibu dan ania jelaa.. sebab tu la kot dia xnak ngan orang lain.. sebab dia kurang jumpa ngan orang..

Atuk Siti datang minggu lepas hari selasa minggu lepas.. eh seminggu je ehh.. haha.. weekend tu kitorang pegi kedah mak nak melawat kawan mak yang sakit kanser.. sambil2 jumpa abang adam n kakak deeja.. dah besar dah deeja.. macam  baru je jaga dia masa baby.. rania punya la seronok dapat jalan2 jumpa cousin.. sampai xnak tido.. nak main je.. ni first time bawak dia jalan2 holiday.. tu pun sehari je.. bertolak pagi sabtu.. ptg ahad dah balik kl.. nanti la ada masa kita g holiday k sayang..

Bye bye atuk siti.. safe drive.. jumpa nanti.. ania ibu ayah balik kb malam khamis nanti.. yeayyy.. tasabarr nyaaa.. emmm nasi kak wok, nasi kukus zaeman, nasi belauk air dingin emm emm apa lagi.. best2 lapar nyaaaa..

Friday, 23 January 2015

Baby E Baby Spa & Wellness

Assalamualikum..

Hari Ahad lepas bawak Rania pegi spa.. memang dah ada niat nak bawak dia mandi kolam.. duk cari2 jugak la kat mana nak bawak.. pastu kebetulan blogger nurul ain abdul salam tu update pasal spa ni kat wangsa walk ni.. memang cantekk la kan.. terus wassap ayah nia bagitau ada spa kat wangsa walk.. excited lah ayah nia nak bawak anak ke sana.. ehhh ayah plak excited.. haha


Baby spa ni kat hujung skali, ko kena g jenguk sikit sebelah restoren jepun ke ape ntah.. berdepan dengan Texas chicken.. Dia kat atas.. kena naik tangga.. aku bawak stroller so kena hangkut la sikit daki tangga tuh.. masa sampai tu dalam pukul 1.. ada la 2 orang baby tengah swim.. terus buat appointment pukul 2 sebab ibu ayah lapor nak cari makan dulu.. dah la aku lupa bawak pampers nia.. dah kena g cari pampers dulu.. kat spa tu xde jual ye.. diorang sediakan swimming diapers je..

    













Rania ni jenis xnak ngan orang.. kalau tegur2 je dia ok la.. nak amik dia xnak.. kalau amik jugak melalak la jawabnya. kena tunggu lama sikit kenal kenalan baru ok.. ok sikit laa.. huhu.. so dengan kakak kat spa tu masa main2 je sebelum nak tukar baju dia ok sengeh2 je.. bila dah dukung dia start nangis.. dah pakai pelampung kat leher terus letak dalam air terus diam.. senyap je.. haha.. pastu muka xde perasaan.. xtau happy ke idok swim.. kahkah


lepas tu tukar pelampung yang biasa lak.. baru la nampak selesa sikit.. boleh gerakkan tangan.. lau xkejung je nia.. kesian.. masa awal2 tu ada lagi sorang baby umur baya nia jugak.. tapi baby tu duk nangis je dalam kolam.. nia kewl je.. duk perati je kawan tu nangis.. bila tinggal dia sorang je dalam tu lagi best dia main.. pusing2 satu kolam.. main bubble..


video 

video


sebab nia xnangis, enjoy je swimming so memang cukup la 30 minit sesi swim.. lepas swim massage lak.. sepatutnya massage 15 minit.. tapi aku rasa 5 minit je kot.. sebab nia nangis2 dah.. letih n ngantuk.. bagi minum susu pun ngamuk2 gak.. so xpela massage sikit2 pun jadi la kan.. kata bayor.. huhu



mula2 ok lagi dia boleh layan lagu2 mainan semua tu.. lepas dah urut dua belah kaki terus amukan.. xnak dah.. so jom lah kita pegi bayar.. untuk 30 minit swim 15 minit massage RM 86.. tapi kalau kau nak jadi member dapat harga RM 78.. tapi kena bayar nak jadi member RM 10 per year.. so total RM 86 gak.. dari segi harga aku rasa ok la bawak anak sekali sekala kan.. bagi diorang enjoy.. budak2 kan memang suka main air.. kalau nak bawak pegi mandi kolam, kecik lagi.. bahaya lak kan.. kat sini ada yang jaga..




turun je dari spa.. letak dalam stroller kejap je dah zzZZzz.. letih sangat berenang ye nak.. hewhew.. nanti kita datang lagi k.. tunggu ibu ayah duit banyak dulu k.. hehe



Tuesday, 6 January 2015

Selamat Tahun Baru 2015

Assalamualaikum..

Entry pertama tahun 2015. Emm dah masuk 5 tahun blog yang ntah ape2 ni.. kahkahkah.. aku start blogging masa zaman kegemilangan semua orang nak ada blog.. so aku yang budget xnak ketinggalalan zaman, mesti la nak kena ada blog gak kan.. first2 menulis banyak gak la entry merapu aku yang sekarang ni aku dah delete.. hehe.. dulu gigih jgk la blogwalking tinggalkan link bagai untuk dapatkn follower and reader.. sekarang tidak lagi.. dah lama kot macam tu.. aku update pun ikut mood pastu sebab utama blog ni masih wujud pun sebab senang aku nak baca entry2 baru blog yang aku follow.. macam the kasih tu wajib kot baca walaupun busy.. hehe

Sekarang ni aku tulis blog untuk suka2 jelaa, kenangan supaya aku ni xlupa.. xkisah pun ada reader ke x..mostly entry aku sekarang about my life and my little one.. perkembangan my little rania yang sekarang ni dah masuk 7 bulan.. seronok tengok dia membesar.. dah pandai macam2.. nanti aku update perkembangan rania 7 bulan pulak.. kejap je masa berlalu.. umur pun makin meningkat.. azam baru aku satu je.. nak jadi hamba, anak, isteri dan ibu yang terbaik buat family aku.. InsyaAllah.. Amin..