Wednesday, 29 February 2012

Peristiwa menyayat hati T_____T

Peristiwa ini berlaku pada tanggal 27/02/2012 .. kala itu waktu petang menjelang maghrib .. lepas balik kerja .. dari stesen ktm kajang terus ke kedai makan kegemaran ku .. kedai seafood depan rumah .. masa tu nafsu makan membuak-buak kerana perut tersangat lah lapar .. tak makan dari pagi .. kat office cuma makan biskut saje for lunch ..



masa tengah order tu .. dah cakap dengan siyes nye takut tukang amik order tersalah .. saya nak nasik puteh dengan ayam pakpik .. ditekan suara disitu .. BUKAN PAPRIK ok .. pastu yang amik order tu jawab .. haaa ok-ok .. dalam hati ni macam terdetik je .. rasa semacam je .. MA pulak macam order macam biasa dia je .. nasik goreng cina tak nak sayur dengan telur dadar ..



selepas beberapa minit tunggu makanan pun siap .. bila sampai je makanan .. saya macam pelik .. kenapa nampak macam lain je ayam pakpik ni .. pastu saya tanya MA ..hari tu kita makan ayam pakpik rupa dia mcam ni ke? ade macam-macam sayuran macam ni ke? pastu MA jawab acuh tak acuh je .. yelaa tu .. bila rasa je .. hmmm ni confirm salah .. haritu makan tak rasa macam ni .. pastu rasa lagi .. haaa dah sah .. ini bukan yang saya nak .. ni ayam paprik .. terus cakap kat MA .. ni bukan yang makan hari tu .. blaa bla bla .. kenapa boleh salah sedangkan dah cakap bukan ayam paprik .. BUKAN ..



saya nak panggil yang tukang order tu tapi MA cakap dah makan so tak leh nak tukar .. so makan jugak la .. tapi tak puas hati betul .. makan sambil nanges .. meleleh-leleh air mata .. tipu .. lepas tu kena marah ngan MA .. jangan wat perangai depan rezeki boleh tak .. dah makan mana boleh tukar .. homaigad .. dah la lapar seharian tak makan .. lepastu jadi macam tu pulak .. kalau sedap tak ape jugak .. ni tak sedap tau .. die buat ayam paprik siam punya style .. lain macam siket rasa die .. lau tak takde la saya makan sambil nanges ..T_____T



lepas tu MA cakap .. tu la order pelik-pelik lagi .. kan dah salah .. hmmm pelik apenye .. dah ade dalam menu .. bukan nya saya reka sendiri nama makanan tu .. ayam pakpik tu masakan siam .. saya belajar makan dengan akak siam yang sewa rumah mak saya kat kampung .. siap dia ajar macam mana nak masak lagi .. sedap gila okeh .. ayam tu goreng garing dulu .. sambal dia pulak cili padi yang ditumbuk dengan serai, belacan, bawang segala tu lah .. memang umphh lah .. kiranya ni kali kedua saya order kat kedai ni .. masa order dulu ok je .. saya makan sampai licin .. walaupun dia tak goreng dulu ayam tu .. terus masuk dalam sambal ..patutla ade sayur mayur bagai .. salah rupenya .. ayam papik mana ade letak sayur tu semua .. yang ade cuma cili .. tak pun salad je sebagai hiasan .. aiii bengkek betul laa ..




masakan ni memang susah siket nak jumpa .. kat kedai siam pun kadang-kadang saya rajin jugak bertanya .. tapi tak ade .. tapi saya penah makan kat satu kedai makan kat nilai .. makan dengan naqi masa teman die g kerja dulu .. dia bawak g makan kat belakang klia .. kat situ ayam papik die memang sedap .. ayam die goreng dulu .. MA pun suka makan .. walau die tak makan pedas .. tapi sedak .. naqi pun suka ayam papik ni .. die la yang order .. saya pun yang memang suka ayam papik order la jugak ..




walaupun tak sedap dan tak puas hati tapi tetap makan jugak .. yelaa dah lapar kan .. lagi pun kedai tu agak mahal siket .. kalau tak makan rugi .. tapi tinggal siket nasik tanda protes .. haha .. masa nak suruh kira tu .. terus komen .. bang, tadi saya order ayam pakpik .. tapi yang datang ayam paprik .. lepastu die macam ahhh yeke .. sambil garu-garu kepala .. dan masa ambik duit baki sempat lagi saya cakap kat abang tu .. tak nak datang lagi makan kat sini .. dan saya terus berlalu ..



saya try cari kat google ayam pakpik ni .. tapi jumpa satu je .. ni pun dari blog .. blog Cetusan Hati dan Fikiranku .. siap bagi resepi lagi akak ni .. baru update lak tu .. 17 february .. sape nak cuba makan bolehla cuba masak sendiri .. dijamin memang sedap bagi yang suka makan pedas ni .. tapi akak yang kat atas tu die blend .. saya prefer tumbuk semua bahan tu .. lepastu ayam tu letak kunyit dulu lepastu goreng sampai garing barulah masukkan dalam sambal die .. lagi sedap .. nanti nak buat sendiri .. tapi kena beli lesung batu dulu .. adoyaiii ..

Wednesday, 22 February 2012

Tuesday, 21 February 2012

Ucapkanlah Cinta ..

Woww .. tajuk tak boleh blah .. tiba-tiba jadi jiwang karat pulak .. takde macam ni .. pagi tadi on the way nak pergi ke stesen ktm .. dalam kete dengar Johara di Era .. pastu diorang pasang lagu KRU Tiga Kata .. sebelum ni dengar-dengar camtu je .. entah macam mana pagi tadi mungkin sensitivity lebih menyerlah ke hape tak tau la kan .. bila dengar ayat dia tu .. ada betul jugak la ..


Wo ai ni

I love you

Aku cinta padamu

Tiada kata paling bermakna

Tapi jarangnya didengar

Naan unnai kathalikaraen

Saranghaeyo

Aishiteru

Tiga kata paling menyentuh 

Tapi jarangnya disebut



Tulah antara lirik lagu tu .. memang betul la kan .. tiga perkataan .. tapi susah nak sebut .. jarang disebut atau tak sebut langsung .. apatah lagi kalau yang dah lama in relationship tu .. tak kira la yang dah kawin ke, yang tunang ke atau yang couple .. sama je .. contohnya macam saya ni lah .. dah couple nak masuk 6 tahun pun dengan MA .. bukan saya nak kata dia la yang tak ucap .. sebab saya pun sama jugak .. entah .. mungkin sebab dah lama in relationship .. dah biasa dan tak perlu lah nak ber i love you lagi .. 



benda ni memang kita tak sedar .. dan mungkin jugak dah malu nak ucap sebab dah lama kan .. mungkin jugak kalau ucap takut pasangan kata kita buang tabiat ke hape pulak .. mungkin jugak sebab dah selalu jumpa .. sebab saya perasaan la .. kalau saya berpisah dengan MA untuk waktu yang lama .. barulah ade perasaan nak i love you, i miss you tu .. maksud saya berpisah tu tak jumpa la .. contoh macam saya balik kampung dia ada kat kl .. macam tu la .. atau pun kalau dia buat sesuatu untuk saya .. tanda ucap terima kasih cakapla i love you .. romantis tak saya ??? hahaha .. 



tapi kan .. tak sepatutnya la macam tu .. kata-kata tu semua penting tau .. untuk memastikan hubungan kita selalu aman bahagia dengan pasangan .. kalau pasangan suami isteri tu lagilah perlu .. yelaa kan .. dah hari-hari  bersama .. dah semestinya lah tak ade nak beromantis dah .. siang malam kau tengok aku, aku tengok kau .. sampai dah lupa macam mana nak ucap i love you .. so ni saya nak bagi tips la kan  pada pasangan yang dah lama in love dan hubungan dah suam-suam kuku atau dah malu-malu kerbau untuk ucap i love you kat pasangan neh ..  


1) Bila tarikh penting korang tu .. tak kisah la besday ke, anniversary korang ke .. bukan nak suruh wat surprise mahal-mahal pun .. korang masak sendiri pun tak apa .. tapi mesti yang lain dari selalu la .. tak pun makanan kegemaran pasangan korang ke .. lepastu ucap la .. b i lappp u so deeppp .. haha

2) Kalau besday korang atau anniversary korang pasangan tak hengat .. jangan korang merajuk 4 hari 4 malam tak makan tak minum pulak kan .. tak ape bagi can kat dia rasa bersalah sebab lupa tarikh penting dalam hidup korang .. kalau budget lebih ajak la g makan kat tempat special .. lepastu mesti pasangan korang acap cakap i love you sebab rasa bersalah .. tapi kalau dia tak ucap jugak dah boleh paksa la time tu .. haha

3) Kalau pasangan korang buat sesuatu yang buat korang rasa woww la .. tak woww sangat pun tak ape .. contohnya laki korang hanta korang pergi kerja .. selau jalan tak jam tiba-tiba jam la pulak .. so time tu nak amik hati siket .. atau pun korang tiba-tiba sakit tengah malam dan pasangan terpaksa bawak g klinik tengah malam buta .. masa tu cakap la .. terima kasih abeng .. i lap u .. sob2 .. pastu buat-buat nangis siket .. 


4) Lagi bila pasangan belikan kita hadiah, sebagai ucapan terima kasih ucapla i love you .. kan romatis camtu .. tak kisah la hadiah ape pun .. beli makanan pun tak ape jugak .. contoh tiba-tiba si suami buat suprise balik-balik bawak pizza .. so isteri pura-pura la woooww .. bestnyee makan pizza .. ten q bang .. lab u .. haaa macam tu laa .. kan tak payah masak malam tu .. wajib lah suke .. jangan la pulak korang membebel .. membazir lah hape, nanti gemok makan pizza, tak sedap pizza hut nak domino .. tologlah ye .. hargai ape yang pasangan buat .. so balasan nanti dia akan hargai apa yang kita buat ..


ok lah .. ni jelaa kot .. letih dah ni .. hehe .. tips la sangat kan .. rasa nak bagi penyepak je kat aku sendiri ..  buakn ape, idea menulis jari kering sebab tergendala .. bila nak sambung balik dah tak tau nak tulis ape dah .. tapi satu lagi saya nak bagi tips .. ni tips tak nak bagi kena pelempang nama dia .. kalau pasangan korang tengah marah .. tak kisah la marah kat korang ke, anak ke, kawan ke, binatang peliharaan ke korang jangan la pulak tiba-tiba say i love you pulak .. kang tak pasai kakimu dimukaku .. pandai-pandai lah ye .. bye ..






p/s : sangat cute video ini .. silalah tengok !!


Monday, 20 February 2012

Potret ..

Short update before lunch .. sangat benci tau bile anak sedara saya tak nak lukis gambar saya .. haha .. anak sedara saya ni nama shah .. umur 18 tahun sekarang tengah study kat Cosmopoint College KB .. dia ni memang ada pandai melukis dari kecik lagi .. masa kecik dia suka lukis watak kartun .. contoh macam usop sontorian, watak dragon ball dan macam-macam lagi lah ..















haaaa .. sama tak gambar ian dan adam tu .. sama kan .. saya pun nak jugaaaaaakkkk .. tapi dah lama request still tak dapat-dapat .. huuuuuuu .. ian dan adam tu dua-dua anak sedara saya .. adam tu adik shah .. rindunya kat dua-dua .. T_______T






ni lah si pelukis tu .. gaya rambut tu sebelum dia masuk belajar .. lepas habis spm .. biasala kan .. selalu macam tu lah .. habis spm mesti nak bela rambut panjang .. bagi lelaki la .. oklah adioooss ..

Friday, 17 February 2012

Friday Morning ..

Assalamualaikum ..



Pagi ni saje je nak membebel .. bukan ade ape pun nak update .. tapi sebab dah tak ade keje kat office .. tapi kannn .. bukan i pemalas ok .. i dah siapkan keje i .. hari ni belum ade ape- ape request atau pun report .. So masa terbuang begitu sahaja baiklah diisi dengan benda yang berfaedah kan .. macam berfaedah je update blog ni .. hehe ..



Bila dah keje ni jadual pun dah lain .. bangun pagi-pagi .. wajib paling lewat 6.30 pagi .. kalau dulu time blaja lain .. bila kelas tak ada .. boleh tidur sampai puas hati .. tapi bila dah di alam pekerjaan ni .. kena manage time betul-betul .. kalau tak habis laa .. keje kemana .. i pun tak tau kemana .. hihik .. alaaa .. bangun pukul 6.30 pun nak bising ke??? hmm bukan macam tulaa .. ape yang saya nak cakap kat sini .. penting nya manage time .. yelaa saya kan pergi kerja naik komuter .. sape sape yang biasa naik komuter tau la macam mana jadual komuter ni .. bukan betul pun .. kejap delay .. kejap batal .. kita tak boleh nak agak .. so kena bersedia lah ..



dari rumah nak pergi ke stesen komuter tak jauh pun .. dalam 15 minit .. tapi kalau jam tu amik masa jugak la siket .. rumah saya kat sungai chua kajang , so saya boleh ambik tren dari stesen UKM atau stesen Kajang .. dua-dua pun lebih kurang je jarak sebenarnya .. tapi sekarang ni sebab MA tengah ada kursus kat UKM so saya naik tren dari stesen UKM ..



Rutin harian saya macam rotate je .. buat benda yang sama .. nak kata tak ade life tu tak jugak la .. sebab saya paling lewat pun balik pukul 6.30 .. cuma bila balik tu dah penat sangat .. so tak ade la nak keluar ke hape ke .. kadang-kadang nak masak pun malas .. tapi sebab saya kadang-kadang tak lunch so terpaksa masak jugak la walaupun benda yang simple .. makan kat luar kadang-kadang boleh la .. hari-hari mau robek poket ni haa .. gaji tak masuk lagi wooo ..



Saya ni kan, dah la first time naik komuter secara konsisten .. betul ke ayat ini ?? haha .. ape yang saya nak cakap naik tren hari-hari laa .. kalau dulu memang susah la nak naik tren .. sebulan sekali pun susah .. sebab saya tak suka nak bersesak-sesak dalam tren tu .. bukan nya berlagak ke ape .. tapi memang tak suka kot .. tapi sekarang saya cuba untuk menyukainya .. hahaha ..



Bila naik tren ni kan, macam-macam ragam saya jumpa .. kesian ada, kelakar pun ada, geram pun ada .. masa training dulu saya hamba yang bodoh lagi hina ini .. tak tau kalau dari sentul boleh turun di stesen putra dan exchange tren ke seremban kat sini .. tapi diriku yang bodoh ini .. exchange kat kl sentral .. memang tak dapat la derr .. kl sentral penuh setiap hari .. 3 hari training tu .. memang selalu balik lewat .. ada sekali pukul 10 baru sampai rumah .. nak nanges tau bila tren sampai tapi tak boleh naik .. tren ke-4 barulah boleh naik ..



Tapi selama 3 hari tu macam-macam yang saya lalui .. first sekali masa nak turun dari tren untuk exchange .. orang ramai dah penuh tunggu di platform .. masa tren berhenti, betul-betul depan mak cik india ni .. lepas tu ada la sorang mak cik melayu .. dah tua tapi dia ala-ala tomboy or pengg gitu .. rambut pendek, pakaian macam lelaki pakai topi .. tapi duk kat ladies coach jugak .. tak jantan la macam tu kan .. haha .. dan ceritanya macam ni .. bila pintu tren terbuka, mak cik india tu memang tak boleh nak undur dah .. sebab penuh dengan orang .. lepas tu orang belakang pulak tolak-tolak .. alkisahnya mak cik tomboy tu pegi tumbuk mak cik india tu sambil pekik .. woiii .. tepi la siket orang nak keluar .. bodoh punya india !! gedebus-gedebus dia tumbuk .. lepas tu tak puas hari dia tendang pulak mak cik india tu dari belakang .. kesian gila dengan mak cik india tu .. dia tak salah pun .. dah tren berhenti betul-betul depan die .. orang ramai semua terkena .. ganas betul mak cik tomboy tu ..




Kes yang kedua ni pulak pasal pak cik cina pulak .. dalam umur 50 an macam tu laa .. masa ni pun orang ramai gila tunggu kat platform .. pastu berebut-rebut nak naik .. lepas tu pakcik ni nak naik la .. tapi masa tu dah penuh sangat .. saya pun tak boleh masuk time tu .. bila pakcik tu nak masuk .. orang dalam tren tu tolak sebab ladies coach kan .. semua perempuan .. so mestilah diorang xnak berhimpit dengan lelaki .. tapi pakcik tu nak masuk jugak .. sambil cakap .. " kesian la kat orang tua .. nak naik" .. saya memang kesian la dengan pakcik tu .. tapi nak buat macam mana kan .. orang kat dalam tu tak bagi .. lepas tu pegawai ktm yang jaga tu terus tarik pakcik tu bawak keluar .. pakcik tu pulak siap meronta-ronta lagi ..




Lepas tu ada sorang kakak pengsan dalam tren .. masa tu time pagi .. dia duk bersesak kat tengah orang ramai .. tiba-tiba pengsan .. pitam je kot sebab kejap je .. dah bagi duduk lepastu ok dah .. tapi nampak la muka dia pucat .. lagi ape ye .. dah lupa dah .. kalau tolak menolak tu perkara biasa dah .. tapi sejak saya exchange di stesen putra tak dah tengok kejadian macam tu .. sebab kat putra tak ramai orang .. siap dapat tempat duduk lagi .. so ape lagi tidurla sampai kajang .. haha .. tapi selalunya automatic bila sampai stesen bandar tasek selatan saya sedar .. lepas tu tak boleh tidur dah ..



Dah jadi entry pasal naik tren la pulak ni .. hehe .. lama dah nak cite benda ni ..cuma tak berkesempatan je .. tapi sekarang insyaallah masa luang akan ku habiskan dengan membuat coret-coretan di blog ini .. hahaha .. anyway hari ni i ayu gilak kot .. ok perasan .. haha .. hari ni pakai baju kurung lagi pergi kerja .. auwww .. sebab nya petang nati saya nak terus pergi klia .. hantar family naqi pergi umrah .. satu family pergi .. malam tadi diorang buat sembahyang hajat kat masjid ampang .. pastu ade buat makan-makan .. mummy tempah laksam .. abang long tempah macam-macam lauk .. ada masak lemak pisang muda, asam pedas ikan ape ntah, kambing,ayam goreng pastu ada sambal belacan dan ulam ulaman jugak .. waaa makan sampai lebam la .. mula-mula makan laksam dulu .. lepas tu makan nasik .. cehh pergi makan je .. tak laa i ni kan dah macam anak angkat mummy naqi .. so i mesti la pergi .. tolong-tolong sket .. semalam saya balik awal sebab nak pergi ampang .. pukul 4 dah keluar office .. dah mintak izin francis awal-awal dah nak balik awal ..



Teringat asam pedas semalam buat saya lapar je .. nasib baik bawak bekal nasik kerabu hari ni .. jom g makan .. konon nak wat entry ni awal pagi .. last-last tengah hari jugak siap .. ada new request tadi .. so siapkan dulu .. kalau entry tak ade gambar tak best la kan .. ni actually gambar time naqi tunang .. tapi sebab semalam saya dengan MA pakai baju yang sama so upload jelaa gambar ni .. nanti saya update entry naqi tunang .. sekarang gambar tak ade .. dalam laptop kat rumah .. sekarang guna laptop company bagi ..




p/s : MA tu my afiq .. malas nak taip panjang-panjang .. hehe ..

Friday, 10 February 2012

New Beggining part II

Hmmm .. part II lah sangat kan .. part I pun entry secoet je .. ade hati .. haha .. bukan ape la kan .. hari ni mood baik and tak busy sangat .. actually kerja dah siap .. so boring tak ade buat ape .. update la blog yang dah nak naik lumut ni ..



First at all saya kerja dengan company Cisco Malaysia Managed Sdn Bhd .. sebagai Security Assistant Engineer .. saya start kerja 02/02/2012 .. nice date to remember kan .. tapi sebelum tu saya dah pergi training selama 3 hari .. sebelum raya cina hari tu .. kalau nak tau ape tu Cisco boleh klik link tu .. tempat kerja saya di YTL data centre kat Sentul .. so kiranya saya manage security for ytl data centre laa .. nak tau YTL data centre pun boleh klik link jugak ..



Ape yang membuatkan saya mengedik dan membuak buak perasaan untuk berkongsi adalah lokasi tempat kerja saya yang sangat lah menarik .. betul .. sumpah tak tipu .. kalau sape-sape yang biasa pergi Sentul West mesti tau .. ytl data centre ni kat Sentul West .. belakang stesen komuter Sentul .. dari stesen komuter jalan kaki dalam 10 minit je ..


Ni gambar dari depan .. 

Haaaa .. cantikkan .. bangunan ytl ni berhadapan dengan bangunan Kl Performance Arts Centre (KlPac) .. kalau masuk ikut pintu gerbang memang agak jauh siket kedalam .. bangunan last sekali .. mula mula datang untuk interview dulu .. memang agak terperanjat jugak la .. macam tak percaya ada office kat dalam tempat macam tu .. sesat tau mak .. nasib baik mak tak nages .. hehe ..










haaa .. so dari pintu gerbang tu menghala ke office akan terserempak la dengan bangunan lama cenggini di tepi jalan .. dalam gambar nampak extra cantik .. tapi kalau realiti nampak extra seram okeyy .. hehe .. kalau buat photoshoot kat sini memang cantik banget .. kiri kanan hijau je .. sejuk mata memandang ..



okehh .. nak cita pasal office saya pulak .. memang senua design bangunan kat sini lebih kurang je .. renovate dari bangunan ktm lama rasanya la kalau tak silap saya .. office saya ni agak tersorok siket .. macam saya cite tadi .. berhadapan dengan Klpac .. masa sesat nak pergi interview tu pun saya masuk dalam Klpac la .. tanya sorang amoi tu .. alih2 depan tu je .. buek malu den ajo laa .. haha ..





disebabkan permandangan macam ni la saya sesat .. tak pernah terfikir pun office dengan rupa cenggini ni .. ingat kan tempat ape .. tapi siyes okk .. ni la tempat kerja saya .. cantik dan menarik ..






kreatif kan pintu gerbang macam tu kat entrance .. unik .. nampak macam kecik kan tapi sebenarnya agak besar jugak office ytl data centre ni .. dua tingkat .. tempat saya kat atas .. tapi mak oiiii .. sejuk mencengkam tulang rusuk gile tempat ni .. kadang2 sampai jari jemariku yang halus mulus ini cramp .. nak menulis pun tak boleh wooo ..





ni gambar entrace dari dalam .. nak masuk kena guna access card .. kan dah cakap unik .. dalam bangunan ade pokok .. haha .. tapi satu je kelemahan kat sini .. nak makan agak susah siket bagi yang tak ade transport macam saya ni .. agak jauh nak keluar .. memang company ade sediakan van untuk bawak staff pergi makan dan hantar pergi stesen ktm .. tapi siyes rasa macam pekerja bangla import je .. kat office ni tak ramai melayu .. dan tak ramai perempuan .. ramai india yang datang dari india .. kalau tak faham buat2 faham jelah ye .. cina pun ramai jugak ..





ni gambar entrance waktu malam .. serraam la kan .. tapi saya tak pernah la lagi stay sampai malam .. paling lambat pun 6.30 je .. tu pun dah kecoh nak balik .. hehe .. actually gambar ni semua saya amik kat internet je .. bb batery problem .. nak beli baru tunggu first gaji .. haha .. xpe bila bb dah ok saya amik gambar banyak2 okeeyy .. pastinya penuh dengan muka saya pulak lepas ni .. agagagagaga .. itu saja papai ...