Thursday, 28 April 2011

Ofisgate dalam kenangan

Tamat sudah praktikal saya selama 4 bulan di Ofisgate Sdn Bhd .. Ofisgate ni sebuah company security and networking milik 100% orang melayu .. ofisgate ni bertempat di Aked Esplanade Bukit Jalil ..

kat office ..


Macam2 pengalaman yang saya timba selama 4 bulan di ofisgate ni .. pengalaman kerja .. bergaul dengan orang sekeliling .. sebelum ni bergaul dengan rakan sebaya je la kan .. ni persekitaran kerja dengan orang2 yang berpengalaman dan hebat ..


ni nak cerita sket persekitaran tempat kerja saya .. ground floor menempatkan server room dan meeting room .. dalam server room ni ade lebih kurang 15 orang staff camtu laa .. tugas diorang monitor internet connection untuk site ..


level 1 pulak menempatkan bilik 4 orang bos iaitu En.Sam, En.Min, En.Zaki dan En.Man .. pastu bilik account dan bilik management ..


Tingkat atas sekali menempatkan engineer2 .. kat atas ni ada lebih kurang 20 org .. semuanya engineer dan ada jugak project manager .. semua org pangkat besar2 lah lebih kureng .. meja saya pun kat sini jugak .. suke duk kat ats ni sbb diorng jarang ade kat office selalu keje luar n pegi site .. so saya pun bermaharajalela laaa .. haha


dalam bilik server .. :))


pengalaman kerja mmg banyak .. banyak jugak la saya belajar benda baru .. mmg company ni sesuai dengan course yang saya amik iaitu Network security .. kat sini saya diserap dalam team SPA iaitu Security Posture Assessment .. team ni buat hacking la senang cite .. so banyak benda la saya dapat kat sini tentang hacking ni ..



pengalaman pegi site pulak first pegi MARDI .. setup silverpeak .. pastu kali kedua pulak pegi MOE kat putrajaya .. kali ni kna monitor server kementerian pelajaran seluruh Malaysia .. last pegi even kat Marriot Hotel IOI Resort City ..  best dapat dengar En.Min present pasal hacking ..

banner time even ..


pengalaman menarik pulak masa pegi water rafting .. saya penah cite pun sebelum ni pasal rafting ni .. boleh baca n nengok gambar kat SINI .. mmg pengalaman yang xleh nak lupe lah ..


pastu ada perlawanan persahabatan dengan MARDI .. lawan netball, bowling, badminton n futsal .. mmg best .. saya kena main 3 permainan .. sebab ofigate ni kurang staff perempuan so terpaksa la org yg sama main ..



main netball n bowling saya ok lagi .. tapi bab futsal tu .. xpenah seumur hidup saya ni haa main futsal .. saya ni takut bola tau .. mmg klaka la kiteorg main .. main kejar2 je .. nasib baik la ade jugak la yg pandai main .. sbb yg lawan tu terror gle .. nak tercirit kna belasah 7-0 .. sabo je laa ..

team futsal .. kitorg jersi merah ..

ni laa team futsal yg mantop .. hehe

bowling pulak 2 team .. team saya menang .. yeah2 .. haha .. 1 team 4 org .. saya group dengan En.Min a.k.a bos pastu kak kas n en.wahid .. main 3 set kami menang 2 set ..

gambar time lawan xde la pulak .. ni time blatih ..

sempat lagi posing sakan .. heheh

last day kat ofisgate ade buat makan2 .. bbq n pulu durian .. abis satu office bau .. haha .. bnyak kot makanan smpai xlarat nak habis .. mewah makanan betul hari tu .. apepun saya sngt berterima kasih la pada semua kat ofisgate .. bagi peluang n terima saya seadanya .. mcm la diorg baca .. tp harap2 x .. haha ..

bagi nmpak terliur sket .. haha

tukang bakar nye sape eh ? ehem2 ..

haa tengok .. penuh durian ..

secret recipe pun adee .. sori eh ila n sarah .. :)


akhir kata mmg bagus prkatikal kat sini .. korang lau nk try pun boleh .. skrg ni diorng nak cari budak multimedia .. sape nk boleh la anta resume .. alamat boleh amik kat lawan web ofisgate .. ni saya bagi link OFISGATE ..

Tuesday, 26 April 2011

Ombak rindu


Tak sabar nak tgk Ombak Rindu .. lagi2 my fav maya karin yg blakon .. cite ni adaptasi dari novel ombak rindu .. karya Fauziah Ashari .. peminat2 novel mesti tau novel ni .. hmm rasa nye la kan kalau filem adaptasi ni xde la 100% sama .. biasalah kan lau novel kan khayalan tu mcm melampau sket .. hehe .. tapi suka la tgk maya karin bertudung .. comel gile .. dijangka akan keluar di pawagam bulan Julai .. hmm .. lambat lgi la kan .. 

ni saya kenalkan kakak saya maya .. hehe

serious comel kan maya bertudung .. memang nampak lain .. elegant n nampak sesuai dengan dia .. hero filem ni Aaron Aziz ..  ok laa .. sesuai je diorang tu .. agak2 saya la kan filem ni bakal pecah panggung .. sebab ape kan novel ni mmg jadi kegemaran ramai lah .. pastu pelakon yg dipilih pulak mmg dah terkenal dan ramai peminat .. 

suka scene ni ..
pada sape2 yg xbaca novel ni .. saya kasi siket sinopsis nye okehh .. lau versi novel la kan .. ada 3 chapter .. maksudnya smbungan la .. yg versi filem ni xtau la scene sampai mane .. mungkin lau pecah panggung .. akan ada ombak rindu 2 dan 3 plak .. hehe .. macam saya pulak yg buat filem neh .. =.=

lisa pun ade okeehh ..

Sinopsis :

IZZAH (Maya Karin) adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia (Lisa Surihani), anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?


Pelakon :

MAYA KARIN
AARON AZIZ
LISA SURIHANI
BRONT PALARAE
AZIZAH MAHZAN
ZAIDI OMAR
NORMAH DAMANHURI
NATASHA HUDSON




Kita layan pic je lah dulu kan .. filem nye lambat lagi nak kuar .. xpun p baca novel OMBAK RINDU dulu .. sambungan kedua CINTA TIADA AKHIRNYA dan ketiga RINDUKU CINTAKU .. semua nya best .. siyess ..










Thursday, 21 April 2011

Artis seksi Vs Mufti


Cite ni pasal artis hot pakistan Veena Malik .. cantik .. hottest okey .. korang boleh google image lau xcaya .. lau malas ni saya tempekkan muka si venna malik ni ..



yang saya nak cite bukan pasal kecantikan dia nih tapi kekecohan yang telah dibuat oleh minah ni .. rasa diri ini macam wartawan gosip la plak .. hehe .. venna malik ni mmg top kat pakistan .. dia jugak ni terkenal dengan kisah peribadi .. pakistan ni kan negara islam .. dah seksi meksi mcm ni mmg la kontroversi ..



tapi si veena ni bukan wat kontroversi kat pakistan je .. tapi seluruh umat islam .. kira menyentuh sensitivity umat islam seluruh dunia la .. veena malik ni telah menyertai satu reality show kat india .. reality tv show ni nama dia BIG TOSS .. big toss ni main die lebih kurang camni laa kan .. aisey camne nak terang nih .. lau xfaham sori lah ye .. big toss game kriket .. contestant tinggal same n mereka akan teka score n ada la some task yg participant kna wat ..




dah si veena ni duk menyeksi kat situ kan mencetuskan kemarahan rakyat pakistan .. so pendek cerita si veena ni kena hadapkan ke pengadilan .. dan si veena malik ni telah berdebat dengan sorang mufti kat pakistan mengenai perilaku xbermoral dia nih .. tapi veena ni melawan okeey guys .. korang tgk la sendiri video ni okey ..




hmmm .. ape pendapat korang psl veena ni ?? ni saya translate balik ape yg dia ckp utk bela diri dia .. lebih kurang mcm ni ..



"kebaikan yg saya buat selama ni ade korang nampak ?? kenapa bile saya msk Big Toss ni baru org nk hentam saya .. kat pakistan ni banyak lagi kes yg perlu diambil serius .. contohnya kes rasuah, mencuri n merompak, pengganas n etc .. kenapa veena malik juga yg korang sibukkan "



macam tu la lebih kurang dia ckp .. so ape komen korang ?? bile tgk video tu rasa mcm kesian pun ade jugak kat dia ni .. tp entah la kan .. korang lau nak tau ape kes yg rakyat pakistan ni marah bebenor ngan minah ni bolehla tgk kat youtube ..

Wednesday, 20 April 2011

Lady Gaga xabis2 ..


Hari ni mak nak bergosip la plak ye nyah .. haha .. bukan ape la kan .. saya xsuke sngt la dengan si lady gaga ni .. suka wak aksi yg pelik2 n menyusahkan diri sendiri .. baru2 ni kecoh kes yg dia jatuh terpeleot btul ke eja ni kat airport .. ni kes jatuh masa ngah wat show plak .. ape2 la minah sorang ni .. suka sngt timbulkan kontroversi ..



konon la kan die ckp pkai kasut yg tinggi n tebal camtu buat die special dari org lain .. pasan xhengat die nie .. lain dari yg lain laa konon .. last2 gedebuss jatuh .. kan dah malu .. tp die ni ade perasaan malu ke ?? xde kot ..


oouucchh ! tersadung pulak daahh !!


die ni mmg suka buat benda pelik2 .. ingat x dulu die penah pkai baju yg diperbuat dari daging .. daging btul bukan olok2 punye .. dah la pegi amik award .. xsenonoh btul la minah ni .. lagi satu xgeli ke ah die pkai baju daging ?? lau korang sanggup ke ?? lau saya lah kan .. bagi upah pun saya xnak ..




mcm2 btul kan minah ni .. terbaru kes dia nak wat aksi stunt  stunt ke dengan melompat dari piano kat ats kerusi .. tp nasib xmenyebelahi die .. terhempas sudah si gaga ni .. kesian betul kan .. nmpaknye gaga ni kena mandi bunga buang sial .. hahaha

mula2 ok lagi ..


alamak !! camne boleh fail niee ..

tapi xpe jgn putus asa k ..


bagus nye gaga ni die xde perasaan malu la kan .. errrkk .. bagus ke ?? dah jatuh camtu .. tp bangun teruskan nyanyi je .. lau saya la kan .. lau jatuh camtu .. trus buat2 pengsan .. ahahahaha .. ok lau xpwas ati tgk gambar leh layan video ni k .. adioooss ..




Monday, 18 April 2011

Doraemon Final - Doraemon die .. sob2 =.=




korang penah tau x ending cite doraemon ?? penah tgk x ?? saya dari kecik tgk doraemon ni .. tiap2 mggu wlaupun cite dia ulang2 je .. smpai skrg pun .. lau blk kmpg still lgi tgk doraemon ngan anak buah saya .. sedih gle tgk ending ni .. xpenah tau lak ending die doraemon mati .. waaaaaaaa .. sob3 .. sedih2 .. nak baldi pleaasee ... :(


xcaye korang tgl la sdiri .. saya nak layan perasaan jap ni .. lau lepas tgk xnanges mmg korng xberperasaan atau pun berjiwa kental .. ok xnak merepek lagi .. layan ending doraemon yg pilus sekali ni .. :(



Bestnye Shopping Chocolate kat Beryl's

Hi uols .. sape kat sini gile coklat angkat tngn mcm saya .. :)) hehe .. saya shopping mopping coklat kat beryls mggu lepas .. tp sbb sibuk ngan aktiviti sukan kat office so tertunda la saya nk update blog ni .. mmg best ! uols patut pergi ..


Beryls punye outlet ni kat sri kembangan .. beli kat sini lebih murah la kan .. tu yg syok gile .. boleh pilih nak yg mane .. ade mcm2 jenis .. rambang mata i nengok .. hehe


nmpk cam tipu punye je kan .. 



uummmm sedap nyemm ..







yg jenis kat ats tu lau yg gemarkn coklat mewah la kan .. harga die mahal la sket .. sape2 yg nk beli coklat wat hadiah mmg sesuai sngt la datang sini .. sama ade nk pilih atau pun beli je yg dah siap dalam bakul ..




lau nk beli utk cenderamata pun ade gak .. Rm5 je .. boleh la bagi lau nak bagi kat kwn2 satu bilek ke satu office ke kan .. yg nk kawin boleh bagi kat tetamu .. senang keje .. xyah nk beli bakul2 bagai .. kos pun rasanye lebih kurang je kot ..

pek utk cenderamata ..

sape kata coklat ni xsihat .. coklat bagus utk wanita kot .. bagus utk stabilkan hormon .. coklat ni boleh wat kita rasa happy ..

macaroon pun ade .. murah jee ..

yang xtau mcm mane nk pegi kilang beryls ni saya bagi alamat n map sekali .. sharing is caring kan .. hehe :))

Beryl's Chocolate Wonderland
No. 2, Jalan Raya 7/1, Kawasan Perindustrian Seri Kembangan  43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.  



Saturday, 16 April 2011

Nikah Khitbah tiket utk Ber Couple ..







Dalam adat Melayu perkahwinan dimulai dengan pertunangan sedangkan mengikut cara yang diamalkan dalam masyarakat dulu iaitu nikah gantung adalah lebih menepati maksud khitbah dalam Islam bukannya bertunang. Ada orang yang menyamakan khitbah dalam Islam sebagai pertunangan adalah tidak tepat. Akibat dari cara khitbah yang salah telah menjadikan pertunangan sebagai asas untuk menghalalkan “coupling” (dulu disebut berdua-duaan atau merendek) antara lelaki dan wanita.


Ada yang memberi alasan untuk ber’couple’ dulu atau bertunang dulu untuk kenal mengenali satu sama lain sedangkan hubungan perkahwinan bukan isu hukum “cuba-cuba” atau “trial and error”. Ia adalah satu amanah dalam Islam. Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. Ada yang berkata, “Bertunang boleh kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah, nak bercerai malu!”

 

Isunya: Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, couplelah, tapi kena dengan cara yang halal, iaitu bernikah!.



Apabila persoalan nikah ini diutarakan, ramai yang akan memberikan respon yang skeptik. “Saya belum bekerja!”, “Saya masih belajar!”, “Mana nak cari duit buat belanja kahwin?”, “Ni bukan main-main, nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak Ayah tak bagi!”, “Nak tinggal kat mana? Sapa yang nak bayar sewa rumah” dan 1001 alasan lagi. Kenapa mereka boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja, “Kamu wajib berkhitbah!”.



Khitbah


Secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat, hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak. Lebih menyedihkan ada yang bertunang kemudian ber’coupling’ berakhir dengan keterlanjuran, kemudian putus dengan pelbagai alasan.


Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung” (bunyinya amat mengerikan?).


Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan pemuda pemudi kita hatta yang janda, duda atau yang nak berpoligami serta yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.


Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja. Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa tidak akan bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kerosakan moral telah menggila. Lihatlah apa yang berlaku di seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh media massa mengenai aktiviti pengguguran cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus ke arah maksiat dan nafsu.



Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.



Saya sedang berusaha untuk menghidupkan kembali ‘nikah gantung’ ini dengan panggilan baru iaitu ‘nikah khitbah’, walaupun menghadapi sedikit masalah penerimaan. Ia semata-mata bertujuan untuk mengelakkan perkara maksiat yang boleh berlaku seperti berhubungan melalui telefon (melepas rindu dendam melalui telefon, sms, chatting, facebook, dll), bertemu antara pasangan walaupun ada mahram (tetap akan berlaku bertentang mata dan apa sahaja yang boleh menjadi muqaddimah kepada zina mata, tangan, hati dll.) Saya sendiri bernikah gantung (nikah khitbah) pada 7/7/1979 iaitu 6 bulan sebelum majlis kenduri. Dengan tiket nikah saya tiada masalah untuk menemui isteri atau keluar bersama-sama (ber’couple’) kerana dah disahkan sebagai suami isteri (gantung – sebab tidak duduk serumah) yg lebih menepati khitbah secara Islam. Malah dengan tiket nikah itu membuatkan saya merasai beban amanah sebagai suami meskipun kami tidak serumah sementara menunggu majlis kenduri pada bulan Disember 1979. Saya mahu menjadi ibubapa yg awal pada zaman moden yang penuh kecelaruan dengan menjadikan nikah khitbah dipraktikkan oleh anak-anak saya yang belum berkahwin, insyaAllah doakan!!


Artikel oleh: Ustaz Hashim Al-Maranji

Thursday, 14 April 2011

Masakan terEnak n terBaik di dunia !


Hi .. gud morning .. pagi ni saya nak wat entry pasal makanan pulak .. semua org suka makan kan .. hehe .. saya pagi2 dah pekena nasik lemak ayam rendang .. pergghh .. sodappp .. :))



ni saya nak cite pasal cara masakan terbaik dunia .. kira smua org suka makan laa .. kan kalau tgk muvie je ala2 terliur gitu tgk diorang makan .. hehe .. mcm drama korea .. tgk diorg makan ramen pun nmpk sodapp .. padahal meggie je pun .. huhu ..


ni anatara masakan dari negara yg paling tersohor la kan .. boleh la utk dicuba lunch japgi .. 


1. French Cuisine



paling tersohor lah masakan ala2 french n italy nih kan .. bnyk restoran antarabangsa yg menyediakan masakan ni .. makanan xde la bnyk mane pun .. tp harga .. ehem2 .. pikir2 la sdiri .. :)) 



2. Italian Cuisine

  

kan awok dah ckp tdi masakan italy ni mmg tersohor .. tekak org kita pun dah biasa makan masakan italy nih .. pasta, spaghetti dan ade jugak hidangan nasik .. masakan italy nih masakan yg paling tua di dunia .. diorng pun guna rempah ratus gak dlm masakan dorng .. cam masakan org india ..



3. Chinese Cuisine 



masakan cina ni yg paling senang nk buat n senang nk dapat .. errkk .. betul ke ?? tp nampk sedap la kan .. lagi2 kalau cite stephen chow yg raja masak tu .. makanan die simple je .. satu mangkuk nasik ada telur mata sebijik n beberapa hiris daging, n beberapa helai sayur .. perghh tgk trus rasa lapar .. xcaya korng g laa tgk cite tu .. haha



4. Indian Cuisine 




masakan india pun xkurang hebat gak .. mmg tersohor pun .. kan bnyk kedai2 makan kat negara kite ni .. masakan india biasanya pedas .. kedai mamak masakan istimewa diorng mesti kambing ..




5. Thai Cuisine




masakan thai mmg sedap .. xleh nk kira kedai2 masakan ala thai ni kat negara kite .. rata2 org suka lah makan makanan ala thai .. lagi2 tomyam diorg .. mmg terangkat .. kalau sebut kdai masakan thai kite mesti dah terbayang masakn dorng mesti pedas kan .. =.=



6. Korean Cuisine



haaa .. korang tengok laa makanan dorg .. penuh satu meja .. mmg budaya diorng makan mcm ni kan .. hasil dari tgk cite korea .. kalau tgk bnyk sayur sayuran kan .. ada sup, kimchi ni harus ada .. xleh tnggl punya .. sedap jugak kimchi ni .. lau korang nk rasa pegi la mid valley .. ats kat food court tu ada satu kedai masakan korea .. 



7. Japanese Cuisine




makanan jepun ni yg special nye mereka menggunakan bahan2 yg segar .. yg paling femes nye shushi la kan .. tgk bahan2 die .. sari ikan sampailah sayur .. smuanya segar .. tp saya xsuka makan shushi ni .. lau yg sayur xpe laa .. lau yg ikan tu mcm susah sket laa nk menelannya .. :)



8 . Malaysian Cuisine



masakan malaysian ni xkurang hebatnya .. cuma x di expose kat negara luar jee .. hnya kite je yg tahu betapa sedapnye masakan malaysia .. start ngan nasik lemak, char kuew teaw, satey, nasik kerabu n macam2 lagi lah .. makan masakan luar mmg sedapkan tp tekak kite nk mesti nak jugak makan masak lemak cili padi x pun asam pedas .. 


9 . Spanish Cuisine



xtau la ape yg istimewa sngt ngan masakan spanish ni .. mungkin kat negara kite xfemes sngt kot .. kat luar laa .. hidanagn diorng berasaskan roti, sayur sayuran n keju .. 



10 . Lebanon Cuisine




disebabkan kebanjiran org2 dari timur tengah kat negara kite ni .. restoren2 masakan ala timur tengah ni pun dah bnyk daa kan .. masakan diorg pun sedap laa .. bnyak menggunakan rempah .. time raya kan ade sesetengah org wat hidangan nasik arab .. restoren yang menyediakan hidangan nasik arab pun dah bnyk kat malaysia tercinta nih ..lau korang nk try benda yg lain plak la kan dari nasik .. boleh makan kebab, atau  begedil daging dengan roti panggang .. makanan diorng ni kebanyakan nya dipanggang .. bagus la kan .. kurang lemak sket .. hehe




p/s : ni saya ambik mmg dari top ten punya most tasty food in the world .. tp saya ubah ikut selera saya laaa .. hahaha





 

Wednesday, 13 April 2011

Asal usul gelaran

Asal usul gelaran mcm Raja, Tengku, Ungku, Wan, Nik, Dayang n mcm2 lagi nih .. korang tau x dtg dari mane? camne boleh start ade gelaran bagai nih .. Saya pun tau benda ni dari hasil penbacaan jugak .. xtau la betul ke idak .. just nk share n boleh kongsi pendapat .. mugkin korang lagi tau pasal ni ..


Y.a.m Sultan Kelantan Tengku Faris Petra ..



Raja
Gelaran Raja cuma digunakan di Perak dan Selangor sahaja .. tapi yang kekal guna gelaran Raja sampai ke hari ni cuma di Perak sahaja .. Mengikut sejarah keturunan raja Perak berasal dari Sang Sapurba yg berketurunan Iskandar Zulkainain .. mereka yg berketurunan Raja ni adalah waris keturunan kesultanan melayu Melaka ..


Tengku
Gelaran Tengku digunakan di Kelantan, Pahang, Terengganu dan juga Selangor .. Raja pahang adalah dari keturunan Sultan Mansur Shah yg pada mula nya menggunakan gelaran Raja (sebab waris Kesultanan Melaka) dan berubah apabila keturunan Bendahara Dynasti mula menjadi sultan di pahang .. Sultan kelantan sekarang adalah dari keturunan Long Yusuff .. Beliau diiktiraf menjadi Sultan Kelantan dan menggunakan gelaran Long, Engku sampailah menjadi Tengku sampai sekarang ..


Dayang
Gelaran Dayang ni Charles Brooke yg letak kat anak2 perempuan dia kat Sarawak dulu .. sampailah cucu2 perempuan dia mesti ada Dayang kat depan ..


Megat dan Puteri
Sejarah dulu2 gelaran Megat (untuk anak lelaki) and Puteri (untuk anak perempuan) adalah nama gelaran untuk anak anak luar nikah Sultan Melaka dan Sultan Perak dengan gundik. Tapi ni dulu punye cerita lah ..  zaman sekarang kebiasaan nya orang letak nama gelaran Megat and Puteri ni untuk perempuan keturunan Raja yang kawin dengan orang kebanyakan .. Mak keturunan Raja and bapak orang biasa so anak anak dia letak Megat and Puteri .. Tapi tak semua buat benda ni mcm anak anak Raja Azureen Sultan Azlan tak letak pun Megat or Puteri kat anak anak dia ..


Nik
asal nama gelaran NIK ni dari Puteri Saadong, Raja tak ada anak. Then ambil lah anak angkat. Sorang anak angkat dia dari buluh betung and satu lagi anak dia dapat dari mulut satu ikan kekacang .. So, mereka guna kan lah nama gelaran NIK untuk beza kan dengan anak anak lain yang keturunan Raja betul .. Tak tau lah betul ke kisah ni .. Sampai skrg siapa keturunan NIK tak boleh makan rebung and ikan kekacang tu .. Keturunan mak saya pun pantang dgn benda ni .. still jadi lagi .. sentuh pun xboleh apatah lgi makan .. sbb penah jadi sedara langgar pantang siang ikan kekacang ni tgn jadi membengkak n gatal2 ..


p/s : apepun saya mintk maaf lau ape yg saya tulis ni xbetul n saya minta perbetulkan .. sama2 lah kita belajar pasal sejarah ni kan .. :))

Tuesday, 12 April 2011

Jom mengenali 7 jenis C.I.N.T.A


Jom mengenali jenis2 cinta .. cinta jenis apakah yg korng miliki sekarang .. cinta bahagia kah .. cinta monyet kah .. apakah .. kah3 .. :))


1. CINTA PERTAMA
Kadang-kadang boleh berubah seiring dgn waktu . So, pandai2la bagaimana merawatnye supaya cinta pertama tetap segar .. first love never dies .. yang pertama belum tentu yg terbaik .. tetapi yang terakhir biasanya yg terbaik .. so fikir2 kan lah eh .. :D


2. CINTA PEMBIMBING
Hmm ..yg ni biasanye dialami oleh sebahagian besar wanita  .. Kebanyakan drp kita ingin mendapatkan pasangan yg blh memberi pengetahuan tentang segalanya .. Pasangan yg juga boleh menjadi ‘guru’, seorang yg blh kita jadikan idola,pembimbing dan yg dpt menolong mengembangkan bakat @ diri kita ..


3. CINTA MENGGODA
Seseorang yg terlalu mencintai kekasihnya, walaupun telah ditinggalkan pergi tetap yakin bahawa si dia tetap akan kembali kepadanya ..


4. CINTA 2 DARJAT
Hal ini tak jadi masalah andainya kedua2 belah pihak aman dan bahagia .. Tapi perbezaan status social yg terlalu jauh kadangkala blh membuat salah satu pihak merana .. bila ikatan emosi di antara keduanya kurang kuat .. mcm kisah cinta Kassim Selamat peniup saksofon dgn Sabariah anak Nyonya Mansor tu la ..


5. CINTA 3 SEGI
Tak kurang juga ada wanita yg tertarik kpd lelaki yg dah ‘terikat’ atau sebaliknya ada wanita yg gemar main cinta walaupun dah terikat .. Ni kes nk test market .. Dalam hal ini, ‘terikat’ itu telah menimbulkan cabaran dan dugaan yg cukup sukar ditepis ..Baik2 nanti bawa padah jadi mcm lagu cinta 3 segi .. :)



6. CINTA SI PENYELAMAT
Ini kisah cinta apbila kita selalu menolong si dia setiap waktu dan setiap masa .. Si dia menganggap bantuan kita ikhlas, sedangkan kita pula menunggu balasannya .. so, berikanlah cinta yg tulus kpdnya ..Think positive ! Be Positif !


7. CINTA DAN USAHA
Cinta itu perlukan usaha jugak .. mana boleh kita duduk dalam rumah menunggu saja org masuk meminang . . siapakah kamu ? sngt cantikkah ?? jadi usaha kene ada jugak .. Oleh itu . . berusahalah kita utk mendapatkan cinta yg kita inginkan ..



p/s: Cinta Agung hanya pada yg Esa ..

Monday, 11 April 2011

Rawatan selulit membawa maut !


menakutkan !! tgh bekfes tdi baca kosmo .. terkejut gle baca satu brita ni .. 2 wanita berdepan maut selepas suntik ubat rawatan selulit .. xsangka benda ni terjadi gak kat malaysia .. saya penah tgk video kat youtube pasal benda ni .. tp kejadian kat jepun .. video pompuan jepun yg saya tgk tu tunjuk real punya .. saya tgk sambil pejam mata .. +.+
 


gejala yg dialami sama jee .. gatal2 smpai mgakibatkn luka yg susah nk sembuh .. menurut kosmo gejala tersebut disebabkan oleh bakteria mycobacterium ablessum yg boleh m'bawa maut .. bakteria ni myebabkan sel kulit mati dan jika lmbt buat rawatan mmg boleh myebabkan maut .. sbb luka tu akan berair, bernanah n berlubang .. haaa ngeri xngeri ..


nk cantik punya pasal sakit jadinya .. mintak jauh la .. magsa tu pun bukan gemuk pun .. berat badan dia 47 kg jee .. sama mcm saya .. tu pun nk suntik ubat bagai .. dah la mahal kot ubat tu .. Rm50,000 .. pastu rawatan lagi .. mmg org kaya kot die ni ..



hmm ..kenapalah ubat2 mcm ni boleh lepas plak kat malaysian nih .. org kita dah la senang sngt terpengaruh dngn benda2 utk kecantikan ni .. nak cantik boleh tp secara sihat la kan .. nasihat saya jgn mudah sgt terpedaya dngn ubat2 klinikal camni .. bnyk keburukan dari kebaikan .. baik lah buat senaman n amalkan makanan yg sihat ..





Sunday, 10 April 2011

30 Rahsia wanita yg perlu kamu tahu !!




Hi .. malam ni saya nak kongsi 30 rahsia wanita .. 
kaum adam mmg elok baca ni ye .. :) 
btul saya tak tipu .. 80 % wanita mmg mcm ni .. ni boleh dijadikan tips juga bagaimana nk layan awek n wife korang .. okey jom nengok ape rahsia nye .. 



1) Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya .. :(


2)  Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf ..


3) Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan) ..


4) Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di  fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain ..


 5) Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat !!


6) Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian .. :(


7) Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya
dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja .. 


8) Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan ..


9) Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa .. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka ..

10) Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna ..

11) Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita ..

12) Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut ..

13) Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita .. Jadi jangan senyum sebarangan ..

14) Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam ..

15) Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu ..

16) Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya ..

17) Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri !!

18 ) Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa
lelaki ini lebih awal ..

19) Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis, cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta ..

20) Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri ..

21) Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya !!

22) Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya . :)

23) Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui ..

24) Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik ..

25) Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi ..

26) Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati ..

27) Senjata wanita adalah airmata !!

28) Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis) .. Mereka akan rasa terharu dan
merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati .. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu ..

29) Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya .. So, kalau nak memikat wanita pandai-pandailah ..

30)  Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan
dicintai dan disayangi sepenuh jiwa ..


p/s: haaa .. mcm mane ?? btul kan .. :D

Friday, 8 April 2011

Petanda dia adalah jodoh kamu..

model saya hari ni .. hahaha

Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional, spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya.
Benarkah seperti itu?

Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!


Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu!


Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu...


Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.


Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...


Petanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa berarti dia sudah siap menerima kamu apa adanya..


Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil 'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama
dua hari. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama!


Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan
sejati telah kamu temukan!


p/s: haaaa .. mcm mane ade x tanda2 mcm kat ats tu .. kalau xde jngn sedih pulak .. just for fun .. hehe .. anyway ni copy paste dari facebook jer .. :D

Tuesday, 5 April 2011

Change secret yahoo question ..

ni permintaan dari kawan saya yang fb dia bru je kna tukar passwd ngan bf die .. kesian tul .. nasib baik soalan xkna tukar .. lau x .. say gudbye jelaa kat acc yahoo tu .. ngan fb skali pun bye2 jugak ..



ni cara nak tukar secret question tu .. kwn saya ckp die xjumpa nk cari .. ok ni saya bgitau step by step okkee .. cara ni bagi yang dah dapat reset blk yahoo acc die saje .. cara nak reset yahoo passwd saya dah share kat entry ni ..



first skali sign in yahoo acc anda .. kat yahoo first page tu kan ade Hi, nana button tu kan .. nana tu name kamu la k .. saya letak contoh je .. bile tekan situ kluar profile, updates and account info .. sori la kalau xfaham .. ayat sehabis baik dah saya guna ni .. haha


kat situ laa nak tukar secret question tu .. tgk tips yang saya bgi kat entry cara nak secure facebook akaun ..
ingat jawab soalan btul2 kalau syg kan acc kamu yee .. :)



dah selasai ubah boleh letak gambar ni kat fb kamu .. haha