Wednesday, 29 February 2012

Peristiwa menyayat hati T_____T

Peristiwa ini berlaku pada tanggal 27/02/2012 .. kala itu waktu petang menjelang maghrib .. lepas balik kerja .. dari stesen ktm kajang terus ke kedai makan kegemaran ku .. kedai seafood depan rumah .. masa tu nafsu makan membuak-buak kerana perut tersangat lah lapar .. tak makan dari pagi .. kat office cuma makan biskut saje for lunch ..



masa tengah order tu .. dah cakap dengan siyes nye takut tukang amik order tersalah .. saya nak nasik puteh dengan ayam pakpik .. ditekan suara disitu .. BUKAN PAPRIK ok .. pastu yang amik order tu jawab .. haaa ok-ok .. dalam hati ni macam terdetik je .. rasa semacam je .. MA pulak macam order macam biasa dia je .. nasik goreng cina tak nak sayur dengan telur dadar ..



selepas beberapa minit tunggu makanan pun siap .. bila sampai je makanan .. saya macam pelik .. kenapa nampak macam lain je ayam pakpik ni .. pastu saya tanya MA ..hari tu kita makan ayam pakpik rupa dia mcam ni ke? ade macam-macam sayuran macam ni ke? pastu MA jawab acuh tak acuh je .. yelaa tu .. bila rasa je .. hmmm ni confirm salah .. haritu makan tak rasa macam ni .. pastu rasa lagi .. haaa dah sah .. ini bukan yang saya nak .. ni ayam paprik .. terus cakap kat MA .. ni bukan yang makan hari tu .. blaa bla bla .. kenapa boleh salah sedangkan dah cakap bukan ayam paprik .. BUKAN ..



saya nak panggil yang tukang order tu tapi MA cakap dah makan so tak leh nak tukar .. so makan jugak la .. tapi tak puas hati betul .. makan sambil nanges .. meleleh-leleh air mata .. tipu .. lepas tu kena marah ngan MA .. jangan wat perangai depan rezeki boleh tak .. dah makan mana boleh tukar .. homaigad .. dah la lapar seharian tak makan .. lepastu jadi macam tu pulak .. kalau sedap tak ape jugak .. ni tak sedap tau .. die buat ayam paprik siam punya style .. lain macam siket rasa die .. lau tak takde la saya makan sambil nanges ..T_____T



lepas tu MA cakap .. tu la order pelik-pelik lagi .. kan dah salah .. hmmm pelik apenye .. dah ade dalam menu .. bukan nya saya reka sendiri nama makanan tu .. ayam pakpik tu masakan siam .. saya belajar makan dengan akak siam yang sewa rumah mak saya kat kampung .. siap dia ajar macam mana nak masak lagi .. sedap gila okeh .. ayam tu goreng garing dulu .. sambal dia pulak cili padi yang ditumbuk dengan serai, belacan, bawang segala tu lah .. memang umphh lah .. kiranya ni kali kedua saya order kat kedai ni .. masa order dulu ok je .. saya makan sampai licin .. walaupun dia tak goreng dulu ayam tu .. terus masuk dalam sambal ..patutla ade sayur mayur bagai .. salah rupenya .. ayam papik mana ade letak sayur tu semua .. yang ade cuma cili .. tak pun salad je sebagai hiasan .. aiii bengkek betul laa ..




masakan ni memang susah siket nak jumpa .. kat kedai siam pun kadang-kadang saya rajin jugak bertanya .. tapi tak ade .. tapi saya penah makan kat satu kedai makan kat nilai .. makan dengan naqi masa teman die g kerja dulu .. dia bawak g makan kat belakang klia .. kat situ ayam papik die memang sedap .. ayam die goreng dulu .. MA pun suka makan .. walau die tak makan pedas .. tapi sedak .. naqi pun suka ayam papik ni .. die la yang order .. saya pun yang memang suka ayam papik order la jugak ..




walaupun tak sedap dan tak puas hati tapi tetap makan jugak .. yelaa dah lapar kan .. lagi pun kedai tu agak mahal siket .. kalau tak makan rugi .. tapi tinggal siket nasik tanda protes .. haha .. masa nak suruh kira tu .. terus komen .. bang, tadi saya order ayam pakpik .. tapi yang datang ayam paprik .. lepastu die macam ahhh yeke .. sambil garu-garu kepala .. dan masa ambik duit baki sempat lagi saya cakap kat abang tu .. tak nak datang lagi makan kat sini .. dan saya terus berlalu ..



saya try cari kat google ayam pakpik ni .. tapi jumpa satu je .. ni pun dari blog .. blog Cetusan Hati dan Fikiranku .. siap bagi resepi lagi akak ni .. baru update lak tu .. 17 february .. sape nak cuba makan bolehla cuba masak sendiri .. dijamin memang sedap bagi yang suka makan pedas ni .. tapi akak yang kat atas tu die blend .. saya prefer tumbuk semua bahan tu .. lepastu ayam tu letak kunyit dulu lepastu goreng sampai garing barulah masukkan dalam sambal die .. lagi sedap .. nanti nak buat sendiri .. tapi kena beli lesung batu dulu .. adoyaiii ..

3 comments:

Tiqah said...

hai nana...thanks sbb promote resepi sy...

Tiqah said...

hai..thanks sbb sudi promotkan blog sy...haa..skrg dah xkecewa lg kan?? pasni tiap2 ari leh mkn aym pakpik ni..mudh je kan??

Nana Hussin said...

hahaha .. tadi bru je g makan kat kedai tu lagi .. tapi kali ni xsalah dah .. sebab sy tunjuk kat menu nak ayam pakpik .. huhu