Monday 22 June 2015

Ketam Masak Telur Masin

Assalamualaikum..

Menu berbuka hari minggu bolehla masak best2 sikit.. Ni menu hari sabtu ari tu.. pagi tu pergi pasar taman kosas.. masuk2 je gate terus nampak ketam segar gemuk2.. amboii mengoda betul.. terus niat nak beli.. haha.. boleh main niat2 dulu ehh.. sebab nya niat g pasar tu nak cari buah nenas untuk buat biskut tart.. so cepat2 la cari buah nenas.. lagipun nia ngan ayah xturun tunggu lam kereta.. ibu kena la bergegas cari barang.. kan melalak lak dak tu cari ibu..

Pastu alang2 beli nenas iols teringin nak makan ikan bawal tiga rasa ala thai la plak.. padah jenguk blog masam manis.. haha.. tapi kat pasar ramai orang la plak.. masa beratur nak bayar ketam pun dah ramai orang.. kat tempat jual ketam tu xde la plak ikan bawal.. kena g sebelah.. pastu nak bayar kena beratur panjang gak.. iols dah la nk beli ikan sekor je.. terus letak balik.. nyampah tau.. terus masuk wish list ikan bawal 3 rasa ala thai ni.. hehe

Masak simple je xguna banyak bahan.. tapi terlebih susu plak so dia xjadi pekat.. len kali buat kurangkan susu.. tulaa berlagak chef lagi main tuang je.. kahkah.. resepi kat bawah untuk rujukan lain..


Resepi Simple Ketam Masak Telur Masin

3 ekor Ketam
3 biji telur masin
Butter (3 sudu besar)
Bawang Putih 1 labu
Susu Cair
Susu Pekat
Daun kari
Tepung Jagung
Garam
Lada Sulah
Cili Padi

Cara-cara:

Ketam bersihkan pastu lumur garam lada sulah dan tepung jagung.. Tepung jagung agak2 laa.. dalam 3-4 sudu macam tu.. gaul2 pastu goreng dalam minyak yang banyak sampai kekuningan.. Angkat toskan.. Settle part ketam..

Telur masin kena rebus dulu.. pastu dah sejuk sikit lenyekan telur kuning tu.. tambah 1 biji telur putih.. Ok next cara nak buat sos telur masin plak.. Cairkan butter pastu masukkan bawang putih, goreng sampai naik bau pastu masukkan cili padi dengan daun kari.. cili padi ikut tahap kepedasan masing2.. gaulkan pastu masukkan telur dah dah dilenyek tadi gaul2 rata.. masukkan susu cair ikut kepekatan yang disukai.. masukkan 1 sudu susu pekat pastu garam dan lada sulah.. Masak sampai jadi buih2.. then masukkan ketam tadi gaul2 rata pastu siap.. boleh makan ngan nasi atau ratah je.. susu pekat jangan banyak sangat kang manis lak.. bagi rasa lemak manis sikit je ganti gula.. garam pun jangan banyak sebab dah guna telur masin.. sesuaikan rasa masin manis lemak pedas dia tu.. baru ummphhhh..




No comments: