Thursday, 5 April 2012

Erti Cinta dan Perkahwinan ..Saje nak share cite ni .. dapat dari www.maskahwin.com .. Abang tu hantar email kat i tau .. haha .. takde nya .. sebenarnya sapa pernah mintak sample Buku bertajuk "Maskahwin Yang Hilang" minggu lepas .. saje je gedik tak ade kerja .. google pastu jumpa buku tu .. tapi tak beli pon .. :)
okayy .. cite dia macam ni .. 


|
|
|
|
|
|
|
|
|
 \/


Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya... pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...? guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya. gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...


dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...? guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan. pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....? pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...


maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan....... tamat.... 
================================================================================================

Kesimpulan cite ni kita janganlah terlalu memilih .. terimalah pasangan kita seadanya .. kalau kena cara dan jalan yang betul Insyaallah .. apa kekurangan atau keburukan .. boleh ditambah atau dibaiki .. kita manusia memang tak sempurna .. tapi kita boleh berusaha dan berdoa .. semoga kita dapat yang terbaik dan jadi yang terbaik buat pasangan .. bukan pasangan kita je perlu terbaik .. tapi diri kita sendiri jugak .. lengkapkan diri dengan ilmu untuk jadi isteri dan jugak ibu .. last sekali nak share ni .. kata-kata dari Ustad Azhar Idrus ..p/s: Nikah awal adalah terbaik .. :)

No comments: