Friday, 6 April 2012

GMI Open Day

Hehe .. asal wat entry GMI lagi neh .. kan dah abes study .. sebenarnya nak kongsi ke excited an ni .. ayat entah ape-ape .. hehe .. ni nak cite ni tadi baru dapat call dari Miss supervisor masa final project aritu .. ingatkan kenapa la kan .. rupanya miss nak bagitau yang dia nak demo kami pun project masa Open Day GMI this Saturday 7 April  .. wahhhhh .. gilakss ahh .. project kami takde la gempak sangat pun .. huhu .. blushing ..



Ni nak cite la siket pasal project yang saya dan MA buat untuk FYP kami .. pada yang tak tau saya dengan MA sekelas dan kami berdua jugak, satu group untuk final year project .. group kami 2 orang je .. sebab 2 ahli group undur diri .. berhenti belajar .. so kami continue la project berdua je .. bagi saya lagi senang kerja bila berdua dengan orang yang kita dah selesa bersama .. so buat kerja pun jadi smooth aje ..



Nama project kami adalah Smart Firestick .. waaa gempak tak .. hehe .. senang cita nya, kami design atau create smart flash drive .. kat dalam tu kami masukkan semua application atau software yang berguna untuk semua peringkat .. maksudnya berguna untuk semua orang la .. tak kira pengguna biasa, engineer atau pun student .. sebab dari security tools sampai la application yang selalu guna seperti mozilla firefox pun ada .. dan application ni tak perlu di install dalam komputer atau laptop korang .. contohnya kalau nak online tak perlu ada mozilla firefox dalam laptop korang .. ada smart firestick .. semua bolehh .. haha ..



Kelebihan Smart Firestick pulak, ia dapat menjimatkan kegunaan space dalam komputer korang .. sebab korang guna semua application dalam smart firestick .. kira dapat jimatkan penggunaan space komputer korang .. so komputer korang tak la berat semacam ..  nak loading pun kena tunggu seminggu .. okeyy hover .. haha .. selain tu bila dah tak install application dalam komputer korang akan dapat elak dari application tu meninggalkan cache ataupun footprint dalam komputer ..  dan last sekali untuk menyenangkan kerja la .. dan macam-macam application ada dalam tu .. pergi kerja bawak smart firestick pun dah cukup ..



Nak guna smart firestick ni pulak sangat la senang .. korang tak payah nak install ke hape .. cucuk je kat komputer .. sama macam korang guna flash drive jugak .. tapi pertama kali guna dia adala suruh recognize dulu .. macam korang fist time nak guna broadband tu .. semua application pun nak guna tak payah nak install .. cuma klik je yang mana nak pakai then loading .. best kan .. cehhh macam promote pulak .. :)



Masa present FYP tu .. verifier kami ada 3 orang .. 2 orang dari cisco .. sorang lagi penyarah  dari mana ntah .. dah lupa .. verifier dari cisco tu macam kagum la jugak ngan project kami .. diorang berminat sebab boleh guna kat tablet atau ipad .. so tak perlu nak beratkan space dalam ipad atau tablet tu .. masa present tu group kami dapat tempat ke-3 dari 9 kumpulan .. kira okayy la tu kan .. hehe ..



gebang aje kalau tak ade gambar tak bestla kan .. nak kena tunjuk bukti sket .. tapi ni cuma screenshot jelaa .. smart firestick tu pun tak ada kat kami dah .. semua barang-barang fyp kena bagi balik dekat GMI .. yang tinggal kat kami cuma proposal dan documentation jelaa .. rasa macam rugi jugak la .. ingat boleh la simpan .. sebab memang bagus smart firestick tuh .. ceh puji projeck sendiri ..


Ni main menu .. so kita boleh pilih nak buat apa .. 


tulaa Smart Firestick .. yang display tu separuh je dari application yang ada .. 


So bagi sape-sape yang duk area kajang dan bangi boleh la pergi GMI Open Day .. boleh tengok dan try pakai smart firestick neh .. takde la hebat sangat pun .. tapi kami tetap bangga .. kan MA .. hehe .. saya pun macam teringin jugak nak pergi .. nanti nak ajak kawan lah .. jom semua serbu GMI .. :))

1 comment:

noor syamiera said...

hello. saya myra
kalau saya nak beli project awk ni boleh tak?
saya belajar dkt unikl miit

and this is my email:noorsyamiera92@gmail.com

please reply.thank you :)