Thursday, 28 April 2011

Ofisgate dalam kenangan

Tamat sudah praktikal saya selama 4 bulan di Ofisgate Sdn Bhd .. Ofisgate ni sebuah company security and networking milik 100% orang melayu .. ofisgate ni bertempat di Aked Esplanade Bukit Jalil ..

kat office ..


Macam2 pengalaman yang saya timba selama 4 bulan di ofisgate ni .. pengalaman kerja .. bergaul dengan orang sekeliling .. sebelum ni bergaul dengan rakan sebaya je la kan .. ni persekitaran kerja dengan orang2 yang berpengalaman dan hebat ..


ni nak cerita sket persekitaran tempat kerja saya .. ground floor menempatkan server room dan meeting room .. dalam server room ni ade lebih kurang 15 orang staff camtu laa .. tugas diorang monitor internet connection untuk site ..


level 1 pulak menempatkan bilik 4 orang bos iaitu En.Sam, En.Min, En.Zaki dan En.Man .. pastu bilik account dan bilik management ..


Tingkat atas sekali menempatkan engineer2 .. kat atas ni ada lebih kurang 20 org .. semuanya engineer dan ada jugak project manager .. semua org pangkat besar2 lah lebih kureng .. meja saya pun kat sini jugak .. suke duk kat ats ni sbb diorng jarang ade kat office selalu keje luar n pegi site .. so saya pun bermaharajalela laaa .. haha


dalam bilik server .. :))


pengalaman kerja mmg banyak .. banyak jugak la saya belajar benda baru .. mmg company ni sesuai dengan course yang saya amik iaitu Network security .. kat sini saya diserap dalam team SPA iaitu Security Posture Assessment .. team ni buat hacking la senang cite .. so banyak benda la saya dapat kat sini tentang hacking ni ..



pengalaman pegi site pulak first pegi MARDI .. setup silverpeak .. pastu kali kedua pulak pegi MOE kat putrajaya .. kali ni kna monitor server kementerian pelajaran seluruh Malaysia .. last pegi even kat Marriot Hotel IOI Resort City ..  best dapat dengar En.Min present pasal hacking ..

banner time even ..


pengalaman menarik pulak masa pegi water rafting .. saya penah cite pun sebelum ni pasal rafting ni .. boleh baca n nengok gambar kat SINI .. mmg pengalaman yang xleh nak lupe lah ..


pastu ada perlawanan persahabatan dengan MARDI .. lawan netball, bowling, badminton n futsal .. mmg best .. saya kena main 3 permainan .. sebab ofigate ni kurang staff perempuan so terpaksa la org yg sama main ..



main netball n bowling saya ok lagi .. tapi bab futsal tu .. xpenah seumur hidup saya ni haa main futsal .. saya ni takut bola tau .. mmg klaka la kiteorg main .. main kejar2 je .. nasib baik la ade jugak la yg pandai main .. sbb yg lawan tu terror gle .. nak tercirit kna belasah 7-0 .. sabo je laa ..

team futsal .. kitorg jersi merah ..

ni laa team futsal yg mantop .. hehe

bowling pulak 2 team .. team saya menang .. yeah2 .. haha .. 1 team 4 org .. saya group dengan En.Min a.k.a bos pastu kak kas n en.wahid .. main 3 set kami menang 2 set ..

gambar time lawan xde la pulak .. ni time blatih ..

sempat lagi posing sakan .. heheh

last day kat ofisgate ade buat makan2 .. bbq n pulu durian .. abis satu office bau .. haha .. bnyak kot makanan smpai xlarat nak habis .. mewah makanan betul hari tu .. apepun saya sngt berterima kasih la pada semua kat ofisgate .. bagi peluang n terima saya seadanya .. mcm la diorg baca .. tp harap2 x .. haha ..

bagi nmpak terliur sket .. haha

tukang bakar nye sape eh ? ehem2 ..

haa tengok .. penuh durian ..

secret recipe pun adee .. sori eh ila n sarah .. :)


akhir kata mmg bagus prkatikal kat sini .. korang lau nk try pun boleh .. skrg ni diorng nak cari budak multimedia .. sape nk boleh la anta resume .. alamat boleh amik kat lawan web ofisgate .. ni saya bagi link OFISGATE ..

8 comments:

Rafieq Roslan said...

uni apa y ada tawarkan networking?

Nana Hussin said...

saya study kat German Malaysia Institute Kajang..kos Network Security..try la tgk GMI punya website..selain tu UNIKL pun ade jugak networking..

Rafieq (◕‿◕)3 said...

Terima kasih kak..Maaf ganggu.. Saya baru lepas SPM tengah nak cari kos yan minat ^^.. ermm... GMI kena study German language x kak?

Nana Hussin said...

yes dik, tapi blaja basic je pun .. sem 1&2..german language 1&2.. xyah risau pasal tu sebab xsusah pun.. basic saje.. adik try la apply..sekarg ni GMI taja student lepasan diploma dari GMI untk smbg degree kt oversea..semua GMI tanggung..

Anonymous said...

kalau diploma kat GMI buleh sambung degree overseas.? tapi berapa tahun ea tempoh degree kalu kat overseas tu..?

Nana Hussin said...

kalau x silap 2 tahun.. cuba tgk kat laman web GMI..

Anonymous said...

Cmner life kt gmi??
Ok x??
Pstu lps practical kt ofisgate ni,die x offer kjer pe?

a.nasser md. rose said...

Macamana prospek dgn kos network security GMI